Höj din röst för Dawit

I dagarna är det fem år sedan kampanjen #SittmedDawit genomfördes i Almedalen, och tyvärr är frågan återigen aktuell. Vi har pratat med Brit Stakston om en ny instagramkampanj för att uppmärksamma Dawit Isaak.

- Almedalen är en plats där många blir påminda om Dawit för att kampanjen #sittmedDawit verkligen fler utanför mediabranschen att engagera sig i fallet.

- Jag får alltid kommentarer inför varje Almedalsvecka om fallet Dawit Isaak. Det var startskottet för en breddning av kampanjen. Vi lyckades bredda engagemanget, men vi lyckades inte få honom fri. Det gör det till en ovanlig kampanj.

När detta skrivs har journalisten Dawit Isaak suttit 6121 dagar i fängelse i Eritrea.

- Nu är frågan extra aktuell med tanke på hur läget ser ut på Afrikas horn. Gränsen mellan Eritrea och Etiopien kan öppnas upp och det kommer troligen innebära positiva saker, även för fallet Dawit Isaak.

Kampanjen är en instagramkampanj som alla kan delta i oavsett om man är i Almedalen eller inte. De som deltar gör en video och lägger ut den i sociala under taggen #freedawit och #enröstförDawit.

- Vi behöver inkludera de som inte är i Almedalen, så därför gör vi en effektiv kampanj där alla som inte är här kan delta.

- Det här är en uppmaning att använda din röst för Dawit, för det är en röst som han är berövad. Vi vill fylla flödet med berättelser om Dawit och visa att vi inte har glömt bort honom.

Du gav mig en eritreansk sedel. Berätta om tanken bakom?

- Utifrån läget i regionen är det spännande att se en framtid med ett land dit man vågar resa och ta sig en kopp kaffe. Vi ser en tydlig demokratiutveckling i Etiopien och det är positivt.

Här finns mer information om kampanjen.

brit

 

Bild: Jessica Schedvin, Makthavare.se