Årets industrihjälte är utsedd

Efter gårdagens fotbollsyra fortsatte jublet på Visbys gator, men nu i samband med en annan typ av kamp. I Industriområdet bjöd Industrin tar matchen in till The Big #industrikampen, där fyra ungdomsförbund drabbade samman i kampen om att bli kvällens industrihjälte.

Det var inte svårt att hitta till gårdagens evenemang; man kunde enkelt haka på de lämmeltåg av ungdomsförbundare på väg för att heja fram sina kandidater. Industrikampen har pågått i flera veckor, med omröstning på nätet och flitig användning av hashtags i sociala medier.

Kampen bestod i att leverera förslag på hur man ska lösa framtidsutmaningarna på bästa sätt med hjälp av industrin. Deltagarna var förbundsordförandena Magnus Ek (CUF), Philip Botström (SSU), Benjamin Dousa (MUF) och språkröret Hanna Lidström (GU). Var och en av deltagarna fick två minuter på sig på scen att argumentera för sina framtidslösningar, inklusive uppvisning av respektive superhjältepromo och varje deltagares hjälteegenskaper. Jublet i lokalen efter varje anförande avgjorde den slutliga vinnaren.

“Det är kul att få ett tillfälle att gå på djupet med industripolitiken. Här ikväll är det mycket av ett jippo och väldigt roligt, men det finns också andra steg i den här tävlingen. Vi skriver debattartiklar, man får ta fram ett industripolitiskt program och det har varit riktigt intressant. Sedan har vi fått besöka Scaniafabriken också och det var ju en dröm”, säger Magnus Ek.

Efter en rafflande kamp visade det sig att MUF var såväl mest högljudda som flitigast på att hashtagga inför tävlingen, och deras Benjamin Dousa tog hem vinsten.

“Det känns jättekul! Man har lite press på sig när vi vunnit två gånger tidigare. Uppladdningen inför ikväll börjar två-tre månader innan. Man förbereder sig mentalt och skriver talet, sedan ska det processas. Idag gick jag upp fyra för att vara redo, det är det här som är Almedalens höjdpunkt.”

Industrin är kanske inte det lättaste ämnet att sälja in till unga. Hur tänkte du kring formuleringen av ditt tal utifrån det?

“Inte industri som ord kanske, men jag tror att många unga tycker det är viktigt att ha ett jobb och en inkomst man kan förlita sig på. Jag försökte fokusera på värdena kring själva industrin.”

Magnus Ek erkände att han var lite bitter över förlusten.

“Det är alltid lite bittert. Det är väl ingen som tycker om att förlora men jag avskyr det lite extra. Jag tycker Benjamins vinst var välförtjänt. Benjamin har både en bra näringspolitik och en sund syn på hur vi utvecklar svensk näringsliv. Jag tycker dock att han har lite mer att göra för den riktigt utvecklade industripolitiken.”

Magnus Ek som hjälte rankade högst på charm som egenskap, till skillnad mot de andra som rankade högst på energi.

“Det får man ta som en komplimang eftersom vi har betygsatt varandra. Jag hade nog gärna legat lite högre på ärlighet.”

Även Hanna Lidström var missnöjd med förlusten.

“Det känns förjävligt. Riktigt hemskt. Det gör ont i hela kroppen. Jag skulle säga att tävlingen är riggad. Man måste vara ett väldigt stort förbund med mycket pengar som skicka många, många medlemmar hit för att vinna, och det är inte vi.”

SSU:s Philip Botström hyllar evenemanget.

”Det är alltid en av Almedalens stora händelser att få vara med i industrikampen. Inte bara för att det är liv och energi på plats utan att det är mycket förberedelse och mobilisering inför. Dessutom får vi möjlighet att träffa industriföretagen.”

Utöver en rafflande uppgörelse bjöds det på fantastisk god mat och härligt minglande i anslutning till kampen. Det, och den goda stämningen, satte pricken över i:et på den innovativa evenemangsformen. Kort sagt, Industrin tar matchen levererar som vanligt.

zPEx4Ggg o0zvs2yg oCVMlzdw sJgYUt_w sOYHO6pw TP_yDI3g Ws3tKgoA

 

Bilder: Makthavare.se