Analys: De tar över Liberalerna efter valet

Opinionsundersökningarna dalar, men Jan Björklund består. Trots det usla siffrorna som hade fått vilken partiledare som helst att svaja sitter Jan Björklund stilla på sin post. I dagens tal har han chansen att gå tillbaka till Liberalernas hjärtefråga – skolan.

Vi såg när Birgitta Ohlsson föll i skuggan av Björklund och en Alliansseger torde vara det enda som räddar Björklund kvar i sin post, men internt bubblar frågan efter en efterträdare och svaret på vem som är nästa partiledare för Liberalerna kan mycket väl finnas ute i kommunerna.

I Göteborg står sig Helene Odenjung stark sedan sedan många år, och som förste vice ordförande för partiet är hon en självklar kandidat till partiledarposten. Stockholms Lotta Edholm är på samma nivå, och även hon har gedigen erfarenhet av det politiska arbetet. Båda två har profilerat sig inom skolfrågan och gjort tydlig skillnad på kommunal nivå.

Om någon av dessa väljer att kandidera till partiledarposten kommer inte Jan Björklund ha något att säga emot. Liberalerna behöver en förnyelse för att återigen bli relevanta i svensk politik, likt åren under Alliansstyret och skolreformerna.

Hittills har det varit dåligt med partipolitiska utspel i Almedalen. Gamla förslag har paketerats in i nya format och vi har ännu inte sett de reformpaket som det är rimligt att presentera under en Almedalsvecka inför valet. Jan Björklund har här sin chans att återigen ta agendan över svensk skolpolitik.

Jag hoppas på ett riktigt skoltal ikväll.

Tre tips, så här vinner ni valet:
1. Bli liberala.
2. Lyft fram era starka kvinnliga företrädare mer.
3. Lyssna mer på ungdomsförbundet. Där finns er framtid.