Almedalsveckans 10 budord

Nu är det bara nio dagar kvar tills Almedalsveckan börjar och de slutliga planeringarna är i full gång. Jonas Morian, grundare av Makthavare.se och Almedalsproffs, skriver här om Almedalsveckans 10 budord. Läs – och din Almedalsvecka blir både bättre och roligare!

1. Du ska hedra demokratin och komma och lyssna på politikertalen. Det är för deras skull Almedalsveckan finns.

2. Du ska inte förlägga seminarier, mingel eller andra aktiviteter som krockar med politikertalen. Det är bara ohyfsat.

3. Du ska läsa instruktionerna från Almedalssekretariatet om vad ditt seminarium kan få ha för rubrik, men ytterst måste du bestämma själv. Välj klokt.

4. Du ska inte fylla en panel med människor som i grunden tycker likadant om ämnet de diskuterar. Ett seminarium är inte en fanclub.

5. Du ska beakta mångfaldskriterier och eftersträva en välbalanserad panel där många olika erfarenheter garanterar en dynamisk diskussion.

6. Du ska inte glömma tillgänglighetsaspekten. Fundera över hur alla i publiken kan komma in, få plats, se, höra eller på annat sätt ta del av det som sägs i panelen.

7. Du ska tänka på att inte ha för långa arrangemang. Det är många som konkurrerar om publikens uppmärksamhet. Och folk vill hinna äta också.

8. Du ska inte utgå ifrån att alla i publiken kan lika mycket om ämnet som du. Underskatta inte deras intelligens, men överskatta inte heller deras förkunskaper.

9. Du ska komma ihåg att dricka minst varannan vatten. Almedalsdrinken är också ett trevligt alternativ.

10. Du ska inte, och vi kan inte understryka detta nog, enbart ha män i din panel.

Och vill man inte leva efter budord så kommer här i stället tre överlevnadstips för Almedalen:

  • Ser du en toa, gå.
  • Får du mat, ät.
  • Erbjuds du alkohol, avstå.

 

Foto: Region Gotland