Vi väljer det positiva och roliga när vi minns 2017

2017 har varit ett händelserikt år. Det har varit ett år då Donald Trump varit namnet på allas läppar, terrorattentat drabbade både Stockholm och andra platser runt om i världen. Men det har inte varit bara tråkigheter och lidande som drabbat oss. Det finns saker att minnas tillbaka på som faktiskt varit riktigt bra. I den här årskrönikan väljer vi att se tillbaka på alla bra saker som hänt under året.

I januari valdes alltså Donald Trump till president i USA. Det var kanske inte det valet de flesta av oss i Sverige hade hoppats på. Men det förde trots allt med sig en del väldigt bra saker. En diskussion om falska nyheter- fake news och en rörelse i USA för social rättvisa. Det vi också kan ta med oss är att det faktiskt var väldigt många amerikaner som inte röstade på Trump. Enligt säkra källor bjöd amerikanska ambassaden dessutom på en väldigt trevlig valvaka.

Under februari månad fick Sverige en ny partiledare, åtminstone tillfälligt. Ebba Busch Thor gick på föräldraledighet och i hennes ställe hoppade Jacob Forssmed in. Vi på Makthavare.se ser en bra utveckling i att Sverige är ett land där starka kvinnor med makt kan kombinera det med föräldrarollen på ett så bra sätt.

I mars befriades staden Mosul från Islamiska statens terror. Bara en sådan sak. Tusentals människor kunde återvända till sina hem och slippa vara rädda.

April blev en månad när terrorismen skakade om Sverige genom det fruktansvärda dådet i Stockholm när en lastbil mejade ner människor mitt i stan. Men som ett resultat av en hemsk händelse valde svenska folket kärlek, omtanke och att bry sig om varandra. Det får vi inte glömma. Att välja den vägen istället för hatet är ett tecken på styrka och något som vi alla ska vara stolta över.

Nazister demonstrerade den första maj i Falun. Som svar valde många att protestera mot rasismen. Här tycker vi att Svenska Kyrkan bör uppmärksammas. Deras konsekventa avståndstagande från allt vad rasism heter ledde dem bland annat till att de valde att ringa i kyrkklockorna som protest under nazisternas marsch.

Vi fortsätter i antirasismens tecken. I juni riktades hela Sveriges blickar mot Almedalsveckan i Visby. Nazister meddelade att de skulle närvara under politikerveckan. Debatten rasade, skulle man bojkotta eller inte? Vi på Makthavare.se älskar Almedalsveckan och vill slå vakt om den. Vi värnar det öppna samtal som Almedalsveckan symboliserar. Därför tog vi ställning. Vi ville inte låta nazister tysta och sabotera en av årets viktigaste veckor.

Juli är för oss på Makthavare.se synonymt med Almedalsveckan. I år var känslorna kring veckan upprörda på grund av nazisternas närvaro. Men besökarna svarade genom en antirasistisk parad för mångfald. Vi minns också särskilt alla roliga och givande möten, alla glada läsarreaktioner och ett toppenjobb av våra redaktionsmedarbetare! Precis som vanligt hade vi väldigt roligt! Vissa av oss fick också ett nytt jobb på kuppen. Vi är också glada över att Almedalsdrinken fortsätter vara ett populärt alkoholfritt alternativ under Almedalsveckan och vrider alkoholkulturen under veckan åt rätt håll. En särskild eloge vill vi också ge till #flerunga som ökar ungdomars närvaro så väl i panelsamtal som i vimlet. Det tror vi är viktigt! Dessutom en extra ryggdunk till kompisarna på Ung Media som gjorde ett superbra jobb i somras med att bevaka Almedalen ur ett ungdomsperspektiv och med unga skribenter och fotografer!

I slutet av augusti meddelade Anna Kinberg Batra att hon skulle avgå som partiledare. Spekulationerna om efterträdare inleddes omedelbart. Ulf Kristersson blev det, det vet vi såhär i efterhand. Och det verkar ha blivit ett lyckat drag från Moderaternas sida. Just nu ökar partiets siffror stadigt.

Det hölls kyrkoval i Sverige i september. Vi på Makthavare.se tycker alltid att politik är roligt. Därför grottade vi ner oss en del i valet. http://makthavare.se/2017/09/17/ga-och-rosta-i-kyrkovalet/ Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna förväntades göra stora framgångar. Så blev det inte. Det tycker vi var väldigt bra. Svenska kyrkan fortsätter att vara en öppen folkkyrka som är öppen för alla. Ska politik nu styra kyrkan är vi glada att det är en sådan politik. I den kvinnoförtryckande religiösa diktaturen Saudiarabien beslutades dessutom i september att kvinnor skulle tillåtas köra bil. Ett väldigt litet steg åt rätt håll, men ändå ett steg. Vi hoppas att det rullar på med fler rättigheter för kvinnor även i Saudiarabien.

I oktober rapporterade Sveriges radio att det går åt rätt håll på den afrikanska kontinenten. Fattigdomen minskar och välståndet ökar, även om det går långsamt. Den sexuella och reproduktiva hälsan förbättras och kvinnors rättigheter stärks. Det är väldigt glädjande att saker går åt rätt håll, även om det går långsamt.

Det som vissa kanske fruktade brakade loss i november i år. Cissi Wallins modiga avslöjande om en känd svensk mediamans sexuella trakasserier och övergrepp ledde till ett stort antal avslöjanden under rubriken #metoo. Det blev många upprop där kvinnor i olika yrkeskategorier, bland annat inom politiken, berättade om sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för av män. Tystnadskulturen bröts. Vi på Makthavare.se tycker att detta är en av årets absolut viktigaste politiska händelser och vi vill verkligen ge vårt stöd till alla modiga kvinnor som bröt och bryter tystnaden!

I december kom den äntligen, listan alla längtat efter och sett fram emot. Makthavare.se lustade 100 framtida makthavare i listan #ungmakt. Här hittar du listan: http://makthavare.se/2017/12/18/ungmakt-har-ar-framtidens-makthavare/

Det var det. 2017. Ett år som många kommer minnas för tråkigheter av olika slag. Men det var inte bara sådant som hände. Det var en hel del roligt också. Och 2018 ser vi fram emot. Det blir spännande! Sverige får förhoppningsvis en samtyckeslagstiftning, bara en sådan sak! Dessutom är det val. Må de bästa vinna! Som bekant är vi i redaktionen för Makthavare.se djupt oense om vilka ”de bästa” är. Men så ska det vara!

Gott nytt år från oss på Makthavare.se. Vi ser fram emot nästa år!