Tre röster om talet

Vad tyckte de insatta om Jimmie Åkessons tal? Vi kollade runt bland minglarna på Skandias sista talmingel för i år! 

Per Frykebrant, PR-konsult Juno PR och mannen bakom Mingelmanikyren:

“Jag tyckte det var ett tal som verkligen manifesterade att 2017 har varit ett år då det politiska centrumet har flyttats från integration till välfärd. Det var väldigt tydligt här, vi hörde inte så mycket prat om integration och vi hörde honom inte en enda gång nämna ord som svenskhet. Det var väldigt stort fokus på välfärd och han pratade mycket om det moderna folkhemmet. Det är någonting som vi kunde se för några veckor sedan, att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson fick höga förtroendesiffror i frågor som sjukvård och välfärd. Det är såklart något som påverkat honom i det här talet för sjukvård och hela välfärden kommer förmodligen bli de stora frågorna i nästa val. Jag tycker Jimmie Åkesson är en väldigt bra retoriker och det märktes ikväll. Han kan verkligen entusiasmera en publik. Hela Sverigedemokraterna bygger ju inte på sakpolitik utan på ett narrativ, och det är väldigt gynnsamt för en retoriker. För folk som sympatiserar med honom blir det väldigt entusiasmerande.”

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom:

“Jag tycker det var ett strategiskt smart tal, att vända sig till folkhemsromantiker, arbetarvänliga och socialdemokrater. Jag tror att det inte bara är en flirt med socialdemokratiska väljare utan också med det socialdemokratiska partiet. De har sett hur lätt det varit för dem att luckra upp Moderaterna och nu hoppas de att det ska bli lika lätt med Socialdemokraterna. Jag tror det var ett bra tal för Jimmie Åkessons möjligheter till inflytande i politiken, även om det är min värsta mardröm att han ska få det.”

Sakine Madon, ledarskribent och liberal debattör:

“Det var ett ganska väntat tal på sätt och vis. Han gillar ju att citera gamla socialdemokrater och idag var det Per Albin Hansson och ett tal om folkhemmet och att det goda hemmet varken har kelgrisar eller styvbarn. Han vill signalera att det är de som är sverigevänner och att Sverigedemokraterna står ungefär där socialdemokratin började, men att Socialdemokraterna har gått vilse i det multikulturalistiska och inte vet vad de pysslar med men det gör minsann Sverigedemokraterna. Han pratade mycket om ‘gör din plikt, kräv din rätt’, alltså det gamla, väldigt folkliga, och det tror jag är ett sätt för honom att reta socialdemokraterna och gå över på deras planhalva. Jag ger betyget två av fem. Det var inte jätteöverraskande, det var inte jätteroligt och det var lite tradigt. Jag tittade på klockan flera gånger. Det känns som att man hade hört mycket ganska många gånger förr. En intressant sak var att han tog upp olika vanliga medborgare som han har träffat, ett vanligt grepp som många partiledare kör. Han nämnde en man från irakiska Kurdistan, som han druckit kaffe med och pratat om otrygghet med. Det fick mig att tänka på Åkessons tal i Järva, då han plötsligt sa ‘jag gillar invandring’. Där ser man att Sverigedemokraterna försöker nå nya väljargrupper och de växer också bland väljare med utländsk bakgrund och även kvinnor i den gruppen. Det är väldigt nytt, det är ju inte där man tänker sig den typiska SD-röstaren. Han tog upp frågor som jag tror tror många kvinnor och feminister i förorter bryr sig om, att vi till exempel inte ska ha könsseparata badtider för flickor och att barn inte ska åka i könsseparata bussar. Det var väldigt smart av honom att ta upp det, även om jag hade önskat att de andra partier var bättre på att ta upp den typen av frågor. Det är synd att han tar de lätta poängerna, det är ju öppet mål egentligen.”