Så håller du uppe modet under hela Almedalsveckan

Varje dag presenterar Makthavare.se en krönika med ett speciellt Almedalsperspektiv. Idag är det dags för Almedalsveteranen Charlotte Naversten att ge sina bästa tips kring hur du står ut hela veckan.

Årets Almedalsvecka har inletts och många av oss som deltar varje år känner kanske inte enbart glädje och förväntan, utan även viss trötthet. Hur hanterar man att årets mest intensiva vecka också kan vara årets mest energikrävande? Här kommer några tips för att hålla modet uppe ända fram tills på söndag.

Ha ett lagom fullt schema.

Ett misstag som många gör är att boka upp sig på alldeles för många aktiviteter. Det kan leda till att allt man minns av veckan var hur man sprang mellan olika seminarier, möten och mingel utan att egentligen hinna stanna upp och reflektera över sina upplevelser. Se till att ha plats i schemat för att kunna slinka in på ett seminarium som du inte måste gå på eller att spontant kunna ansluta till gäng vänner som sitter på någon av uteserveringarna du passerar på Hästgatan.

Drick inte för mycket alkohol.

Hur lätt det än är att lockas till att dricka några glas för mycket i en miljö där rosévinet flödar är det klokt att – om man ens ska dricka alkohol – göra det med måtta. Är det varmt väder finns det dessutom särskilt goda skäl att anamma det gamla uttrycket vartannat vatten. Oavsett varför man är i Almedalen finns det alldeles för mycket intressant att se, höra och upptäcka för att ägna förmiddagarna åt att vara bakis.

Ta en paus.

Veckan är lång och hur viktig du än tycker att din närvaro är så är du värd en paus om du ska orka ända till slutet. Är det fint väder? Sola och bada några timmar på Kallis. Vill du äta en god lunch utanför stan? Åk till Krusmyntagården och njut av maten och en promenad i den vackra örtagården (glöm inte att köpa deras grymma citronpeppar). Kan du bara avvara en liten stund? Ta en joggingtur längs strandpromenaden – det toppar lätt de flesta joggingupplevelser på fastlandet.

Umgås med nära vänner.

Hur mycket du än tycker om att träffa nya människor och umgås med ytliga bekanta så behöver de flesta av oss även tid för återhämtning och möjlighet att slappna av bland människor vi känner oss trygga med. Har du några av dina nära vänner på plats i Visby – passa på att även träffa dem över en middag för att kunna debriefa veckans upplevelser, tanka kärlek och sänka garden en stund.

Varva ner på plats.

Istället för att komprimera ditt program till veckans första dagar och lämna ön på onsdagen eller torsdagen med en alldeles för hög puls, är det klokt att faktiskt stanna hela veckan så att du kan ägna de sista dagarna åt att varva ner på plats. Fokusera lite mindre på måsten och ägna lite mer tid åt de intressanta aktiviteter du själv väljer i ett lagom tempo – att äta en lång lunch på Vinäger utan dåligt samvete är också en fullt rimlig aktivitet! Då får du möjlighet att lämna Visby lite mer utsövd, lugn och glad än du var några dagar tidigare.