Lobbyisterna som stal showen

Från att ta striden mot alkoglass till att stoppa 3:12-regeln. De arbetar medvetet för att påverka politikernas beslut. Näringsliv och intresseorganisationer sätter politiker på första raden och tar scenerna i Almedalen för att sätta sin agenda. Men hur väl stämmer väljarnas viktigaste frågor med det som finns på agendan under “politikerveckan”?

I DN/ipsos undersökning över vilka frågor som är viktigast för väljare är det fortsatt Invandring och integration som flest väljare nämner som viktigast. Men det verkar inte vara lika intressant för arrangörer under veckan. Integration/mångfald hamnar inte ens på topp tio när vi tittar på programpunkterna. Listan toppas istället av istället hållbarhet.

Att Sveriges idag viktigaste samhällsfråga är långt från att toppa listan på anmälda programpunkter är ett underkännande av veckan. Oavsett parti och oavsett om man vill eller inte är integrationsfrågan som väljare vill ha svar på. Makten är hos den som lyckas sätta agenda och i år är den inte satt efter väljarnas intressen.

Topp fyra sakfrågor i DN/ipsos undersökning är alltså invandring och integration, skola och utbildning, sjukvården samt lag och ordning. Almedalen domineras istället av hållbarhet, vård och omsorg, näringsliv och digitalisering. Alla får inte plats med sina frågor i strålkastarljuset och i år är det tydligt att intressenter har stulit scenen från de som ska vara folket röster, politikerna.

Politiken i Almedalsveckan är som en fidget spinner som snurrar sitt sista varv. Och frågan är vilken uttråkad intressent är näst på tur att ge den en ny snurr?

Lista baserad på officiella programmet för Almedalsveckan 2017:
Ämne            Antal
Hållbarhet: 587
Vård och omsorg: 409
Näringsliv: 383
Digitalisering: 366
Klimat och miljö: 332
Barn/ungdom: 324
Byggande: 323
Arbetsmarknad: 299
Mänskliga rättigheter: 294
Ekonomi: 287
Demokrati: 260
Utbildning: 252
Integration: 243
Media: 217
Forskning: 194
Internationella frågor: 191
Annat: 172
Partiets dag: 161
Rättsväsende: 137
Försvar: 130
Energi: 127
Kultur: 125
Jämställdhet: 107
Kommunikation: 98
Mat: 90
Yttrandefrihet: 86
Europa: 70
Regionfrågor: 66
Äldre: 63
Besöksnäring: 31

/Simona Mohansson