Rosén: ”Annie Lööf drar undan mattan för löntagarna”

Om några timmar går Annie Lööf på den stora scenen i Almedalsparken för att hålla sitt partiledartal. Tidigare i dag publicerade Dagens Nyheter en debattartikel undertecknad Lööf, om att hon vill slopa turordningsreglerna för småföretagen, något hon lär adressera senare. Makthavare.se har intervjuat Eric Rosén, chefredaktör för Politism, om Centerpartiets dag. Han menar att Lööf attackerar svenska löntagare.

Vad tror du att Centerpartiet använder Almedalen till i dag?

Flera saker; dels handlar det ju om Annie Lööf vill rida vidare på den framgångsvåg som hon redan rider på. Hon är ju den starkaste borgerliga politikern vi har just nu, och det kommer hon att försöka profilera sig som. Om inte som Alliansens ledare, så åtminstone som ledare för oppositionen, vilket hon är.

Rosén uttrycker att slopandet av turordningsregler för små- och medelstora företag, strider mot en viktig del av den svenska modellen.

Det som hon har skrivit på DN Debatt i dag är en ganska hård attack mot löntagare i Sverige, när det gäller anställningstrygghet. Hon vill att alla små- och medelstora företag ska kunna säga upp folk hursomhelst egentligen.

Eric Rosén betonar att Annie Lööf kommit med förslaget, eftersom att hon vill visa att hon är höger arbetsmarknadspolitiskt, för att motverka bilden som en del inom borgerligheten har, av att hon har rört sig mer.

Hon vill visa tydligt att hon står till höger i de klassiska högerfrågorna och markera det. Men det har hon också alltid velat, i traditionella arbetsmarknadsfrågor. Där vill hon ju se mer makt till arbetsgivaren och mindre till arbetstagaren.

Trots att Rosén inte är glad för Lööfs förslag, så menar han att det är bra att hon presenterade det under Centerpartiets dag.

Jag hoppas att hennes debatt i DN verkligen genererar en debatt, för att det är lätt att fastna i att prata om andra frågor, som förra året, med svenska värderingar och identitet eller kulturfrågor.

Riskerar Annie Lööf och Centerpartiet någonting i dag?

När man går med ett sådant långtgående förslag som det här som rör anställningstryggheten för små- och medelstora företag, då riskerar man en backlash och reaktion från människor som kanske tycker att hennes frihetliga värderingar och öppna syn på migrationspolitiken är bra, men som inte tycker att det är bra att dra undan mattan för löntagarna. Det är klart att det finns risk för det.