Exklusivt: Unionen släpper rapport om automatisering

Idag släpper Unionen sin rapport om automatisering av typiska uppgifter för pressfolk. Makthavare.se har träffat Anna Erhardt, opinionschef Unionen, som berättar mer om bakgrunden till rapporten och dess resultat.

“Unionen driver frågor om automatisering och robotisering, och det gör ju väldigt många andra också. Vi kände att vi behövde ta ett helt annat grepp på frågan och göra den mer intressant. Vi tänkte att ID-faktor är jätteviktigt och vi vill visa för alla som är i Almedalen, journalister, pressekreterare, talskrivare och PR-konsulter, att deras jobb också kan automatiseras. Imorgon, eller egentligen redan nu, kommer robotar att kunna göra deras jobb. Så vi startade ett låtsasföretag, Spinnify, och vi marknadsförde det i sociala medier. Om du har gått in och gillat de officiella Almedalssidorna på Facebook får man riktad annonsering om Spinnify och då tror man att det är ett riktigt företag, där robotar gör pressekreterarnas och kommunikationschefernas jobb. Vi fick 150 personer, jättebra personer, som anmälde intresse för det här företaget. Det gjorde vi två veckor innan Almedalen och i fredags gick vi ut med ett mail där vi sa förlåt till alla. ”Förlåt, det här företaget finns inte, det är på låtsas, men frågan finns och det är vi på Unionen som har startat det här låtsasföretaget. Kom till våra seminarier i Almedalen.” Det var syftet med den här kampanjen. Sedan har vi också gjort en Novusundersökning bland pressekreterare i regeringen, bland pressisar i riksdagen men också bland PR-konsulter och presschefer här. Vi har ställt frågor på temat ”hur ofta skriver du pressmeddelanden”. Är det varje dag, är det varje vecka, varje månad? Och då kan man ju se, utifrån de frågor vi har ställt, att de skriver väldigt, väldigt mycket. Vi menar att deras yrkesroll kommer att försvinna. Det kommer vara en robot som gör det här.”

Om de här rollerna är på väg att försvinna, vad borde man göra med dem istället?

“Det Unionen driver är kompetensutveckling. Vi är för förändring, vi säger inte nej till förändring. Vi ser att digitaliseringen påverkar alla i arbetslivet. Vi kan inte vara emot förändring. Därför tycker vi att det är jätteviktigt att man får kompetensutveckling, och framför allt att alla företag och organisationer har en strategi och tittar på hur vi ska möta den här förändringen. Det tillkommer ju nya jobb då, du måste förändra arbetsuppgifterna. Jag håller just nu på att rekrytera två nya pressisar till Unionen och det är klart att jag tänker: ”Kan en robot göra det här?” Det här är egentligen inte framtiden, det är här och nu. Det finns tre olika robotar idag, Robotea, Rosalinda och Marple, som jobbar väldigt mycket för olika tidningar, de skriver nyheter redan idag. Väldigt många sportnotiser skrivs av Rosalindaroboten. Jag skulle ju lika gärna kunna ta in Rosalinda eller Marple som skriver pressmeddelanden, fast jag har valt att fortsatt ta in pressekreterare. Jag har valt att ta in pressekreterare, för jag vet att robotar aldrig kommer att kunna ta över människors jobb helt och hållet.”

Apropå Spinnify, vad fick ni för mottagande till ert ”förlåt”-mail?

“Jag tror att folk tycker att det är en ganska rolig idé. Jag tror också att man inser att ‘oj, det här händer min yrkesroll’. På måndag har vi ett rundabordssamtal där vi har samlat åtta pressekreterare från regeringen och olika partier. Vi vill ha ett samtal med dem om hur de ser på framtiden och det som händer.”

Vilket mottagande hoppas ni kunna åstadkomma i Almedalen och på sikt?

“Dels vill vi att man ska få en insikt om att digitaliseringen verkligen påverkar alla, även tjänstemän. Sedan vill vi få upp en diskussion om kompetensutveckling, och om behovet av att förbereda sig. Allting springer på och företagen glömmer bort människorna, man förbereder inte och har inte någon strategi.”

Enligt rapporten är det 37 % av de intervjuade som inte är nöjda med utvecklingen kring automatisering. Vad beror det på?

“Jag tror att väldigt många är rädda för förändring, men just därför blir det så himla viktigt att man förbereder sig och får hjälp att bli förberedd med kompetensutveckling och att skapa en strategi. Det är precis det vi vill prata om, för förändringen kommer vare sig vi vill eller inte.”

En sak några verkar vara oroliga för när det kommer till robotar är att den personliga touchen kommer gå förlorad. Tror ni att även den kommer gå att ersätta i framtiden?

“Jag tror att människor, med sin rådgivning och kreativitet, alltid kommer att behövas. Det är precis just det vi vill starta en diskussion om med alla Almedalsbesökare här. Det är klart att vi behövs, människor kommer alltid att behövas, men man måste titta på vad vi ska göra. Vi kan få hjälp med att skriva texter och då kanske den strategiska rådgivningen blir ännu viktigare. Då måste vi få hjälp att bli ännu duktigare på det.”

Vad gör Unionen om eller när de här rollerna försvinner?

“Unionen har en viktig roll i att se till att det blir en mjuk övergång från det gamla till det nya. När man jobbar som exempelvis pressekreterare har du inte tid att tänka på framtiden utan du är fullt upptagen med att leverera här och nu. Då är det bra att vi finns där och ser till att dels berätta om att det här sker, dels att ställa krav på kompetensutveckling, att arbetsgivaren faktiskt ser till att det finns en kompetensutvecklingsplan men också en strategi för hur vi, om nu vissa uppgifter tas bort och tas över av en robot, ska kunna göra av den här yrkesrollen istället.”