De är småpartierna som krigar om utrymmet i Visby

Det är inte bara riksdagspartierna som vill synas i Almedalen. På Visbys gator syns även medlemmar i partier som är långt, eller mycket långt, ifrån att väljas in i riksdagen.

Almedalen är naturligtvis ett Mecka för dem som är intresserade av att föra ut sin politik, oavsett om det handlar om intresseföreningar eller politiska partier. En mer dold aktör är de små politiska partierna som saknar riksdagsmandat. I Almedalen i år hittar du bland annat Enhet, Djurens Parti, Kristna Värdepartiet och Medborgerlig Samling. Du lär definitivt stöta på dem i vimlet på stadens gator och då kan det vara bra att veta lite mer om dem.

Enhet
Ett parti grundat 1990 som bygger sin politik på holism (ett helhetsperspektiv) och pacifism. Under många år har man funnits på marginalen av det svenska politiska landskapet men få vet riktigt vad de tycker och vad de sysslar med. Frågor som drivs av Enhet är bland annat det de kallar för ”existenslinjen” som ska ersätta den mer välkända ”arbetslinjen”. Man driver bland annat frågan om basinkomst. Enhet har en stark dragning till andlighet och har bland annat ordnat föreläsningsturnéer med New age-filosofen Gary Zukav. Enhet fick 6 277 röster i riksdagsvalet 2014.

Medborgerlig Samling
2014 bildades partiet Borgerlig Framtid som en reaktion mot den ny inaktuella Decemberöverenskommelsen. Några uteslutningsärenden och namnbyten senare heter partiet idag Medborgerlig Samling och beskriver sig som ett klassiskt borgerligt parti som vill vinna röster för ett starkt försvar. Deras uttalade mål är att vinna röster från såväl Sverigedemokraterna som de andra borgerliga partierna. Medborgerlig Samling har hittills inte ställt upp i något riksdagsval.

Djurens Parti
De är ett ungt parti som bildades så sent som i februari 2014. Under sina verksamma år har man dragit till sig medlemmar från flera olika håll. Djurens Parti baserar sin politik på en ekologisk ideologi och på djurrätt. I förra valet ställde de upp i vissa kommuner, i landstingsval och i riksdagsval men fick inga platser i några parlament. Totalt fick partiet 4 093 röster i riksdagsvalet 2014.

Kristna Värdepartiet
2007 gick Kristdemokraternas dåvarande partiledare, Göran Hägglund, ut med att han ansåg att kvinnor från andra länder ska kunna få göra abort i Sverige, blev det inte väl mottaget av alla. En värdekonservativ grupp bröt med kristdemokratin och öppnade eget. Namnet blev Kristna Värdepartiet och man ställde upp i valet 2014 och fick 3 553 röster i riksdagsvalet. En av de ledande partiföreträdarna, Nasrin Sjögren, valde att lämna partiet och istället ansluta sig till Sverigedemokraterna eftersom hon tyckte att Kristna Värdepartiet var ett för litet parti.