De begår Almedalens dödssynd

Almedalens dödssynd är utan tvekan att lägga seminarier samtidigt som partiledarna håller sina tal. Ett tydligt tecken på att man antingen vill gå in för att störa en partiledares tal eller att man inte har koll på vett och etikett i Almedalen är att lägga sina seminarier samtidigt som partiledarna talar.

Almedalen är från början uppbyggt kring partiledarnas tal. Det är en viktig politisk arena för alla som tycker och tänker om politik i Almedalen. Det är något som de flesta aktörer under Almedalsveckan aktivt väljer att förhålla sig till och respektera. Under årets Almedalsvecka finns dock några som trampar i klaveret.

Den mest kända talkrocken i Almedalens moderna historia är Özz Nûjen som år 2014 valde att hålla sin standup-föreställning Statsministern samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt Almedalstal. Nûjens föreställning hade stöd av namnkunniga tunga Almedalsaktörer, bland andra Landsorganisationen (LO).

I år är talkrockarna av det mindre spektakulära slaget. Under söndagen är det ingen som försöker konkurrera med vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt om uppmärksamheten. Jan Björklund stöter dock på patrull under sitt tal på måndagen. Då har tidningen Syre valt att lägga ett evenemang om basinkomst i Finland. Även Annie Lööf får konkurrens under sitt tal på tisdagen. Då håller nämligen Sustainable Innovation ett seminarium som passande nog handlar om omedvetna beslut. Ingen har hittills valt att utmana Magdalena Andersson om strålglansen under hennes tal på onsdagskvällen. När Ebba Busch Thor talar får hon däremot tävla om uppmärksamheten med ett seminarium om ungas berättelser och ett seminarium om fisk. Samtidigt som Jimmie Åkesson talar kommer även föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime att hålla ett seminarium om hur man skyddar unga som utsätts för hedersvåld. Samtidigt håller även ungas stress. Därefter är det helt riskfritt för såväl Gustav Fridolin som Anna Kinberg Batra att entra Almedalsscenen. Ingen aktör har valt att försöka utmana dem.