Anders Lindberg: Vänsterpartiet rycker Löfven i vänsterarmen

Under söndagsmorgonen var det många som fick en nyhetsflash av Omni om att Jonas Sjöstedt uttalat att han inte tänker vika sig för nazisterna. Vad kan Sjöstedt och Vänsterpartiet tänka sig att prioritera, när de i dag inleder Almedalsveckan? Makthavare.se har intervjuat Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet.

Vad tror du att det innebär att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt inleder Almedalen?

De har ju innan adresserat två frågor. Det ena är ju nazismen, det har ju verkligen varit diskussion innan om Vänsterpartiet ska komma hit. Och där har ju Jonas sagt att han förstår de partimedlemmar som inte vill komma hit, men att han inte flyttar på sig för nazister.

Anders Lindberg menar att Vänsterpartiet inte bara fokuserar på nazism när de inleder Almedalsveckan, men även vinster i välfärden, som de pratat om i flera år nu.

Den andra frågan är ju vinster i välfärden, som han då återanvänder, för jag vet inte vilket år i ordningen, den här gången om sjukvård. Där har man gått ut och sagt att man vill ha bort vinster och gräddfiler i vården. Så jag gissar att det är genom det som man försöker sätta avtryck.

Lindberg menar att Vänsterpartiet nyttjar att väljarna prioriterar sjukvård som en viktig fråga, men att partiet måste bli mer lättförståeliga.

Vinstfrågan har blivit väldigt teknisk. Så de måste på något sätt in i riktiga frågor som väljarna förstår. Det har med olika procentsatser hit och dit och tak hit och dit, det blir väldigt mycket teknisk diskussion. De måste ur den för att komma tillbaka till det som var kärnan, med att vinstintresset skulle bort.

Hur positionerar Vänsterpartiet sig då, när de fokuserar på nazism och vinster i välfärden?

De rycker Stefan Löfven i vänsterarmen. De säger till alla väljare som är vänster i Socialdemokraterna: vill du ha en vänsterpolitik så måste du rösta på Vänsterpartiet, för att Stefan Löfven kan tänka sig att vända sig att dra iväg mot mitten. Och då vill Jonas Sjöstedt bli en självklar person man ska vända sig till.

Jag tror att vi kommer att se ett vänsterparti som allt mer gå till den typen av sakfrågor, som sjukvård och skola, därför att det är där väljarna finns”

Lindberg betonar dock att det inte räcker för Vänsterpartiet att fokusera på nazism och vinster i välfärden, om de har ett intresse i att attrahera socialdemokratiska väljare.

Det som inte händer är ju dock att de inte pratar trygghetsfrågor, och Stefan Löfven har ju bestämt att han ska turnera på trygghetsfrågor. Och det är ju sådant där som han (Jonas Sjöstedt, reds. anm.) måste plocka upp. Och det är ganska svårt för Vänsterpartiet.

Vad har Vänsterpartiet för möjligheter eller risker inför valet i 2018?

Jag tror att den stora möjligheten man har är om man lyckas formulera en politik som är utifrån vardagsfrågor än utifrån teoretiska frågor. Då tror jag att det finns en stor väljargrupp som tycker att regeringen borde ha satsat mer på jämlikhet, man borde ha gjort mycket mer med investeringar, man borde haft mer expansiv finanspolitik. Det finns en sådan grupp där ute.