Vädergudarna: Det går bäst för KD

Två gånger kan göra en tradition. För andra året i rad publicerar Makthavare.se en genomgång av väderleksrapporterna för partiledartalen i Almedalen. Om vädret kan säga något om talaren är upp till läsaren att avgöra.

2 juli – Vänsterpartiet

Veckan börjar med Vänsterpartiets dag och Jonas Sjöstedts tal på Almedalsscenen. Jonas Sjöstedt har haft ett lite turbulent år, men mest internt i det egna partiet. Budgetförhandlingarna verkar rulla på, frågan är bara vem som får kredden för de satsningar partiledaren menar att Vänsterpartiet har drivit igenom? Det är lite dimridåer i regeringskansliet. Jonas Sjöstedt förespås i alla fall få 18 grader varmt och molnigt. Vi får hålla tummarna för att det inte börjar regna. Vare sig i Peking eller i Visby, men vänsterpartister och andra intresserade gör eventuellt ändå klokt i att ta med sig paraply för att vara på den säkra sidan.

 3 juli – Liberalerna

Näste man till rakning och dessutom den enda partiledaren med skägg, är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Hur länge han kan titulera sig så råder det delade meningar om. Men ännu så länge är det Björkis som håller i pekpinnen hos Liberalerna och så kommer han göra även under årets Almedalsvecka. Han kan se fram emot 18 graders värme precis som Jonas Sjöstedt. Sjöstedt fick dock enbart moln medan Björklund får ett halvt löfte om sol genom den metrologiska beskrivningen ”mestadels molnigt”.

 4 juli – Centerpartiet

Annie Lööfs Centerpartiet går som tåget i opinionen just nu. Och Lööf är nog den första talare i Almedalen i år som har en sportslig chans att ladda upp sina solceller. Värmen blir densamma som för kollegorna Sjöstedt och Björklund, 18 grader, men med det hoppfulla tillägget ”mestadels soligt”. Det finns med andra ord orsak för centerpartisterna att se framtiden an med tillförsikt såväl i väder som opinionsvindar.

5 juli – Socialdemokraterna

Löfven avstår från Almedalsveckan i år. I hans ställe kommer finansminister Magdalena Andersson att tala. Och hör och häpna, hon höjer temperaturen i Almedalen med en grad. De tidigare talarna har fått nöja sig med 18 graders värme, Magdalena Andersson får hela 19 grader. Dock ser det mörkt ut och Andersson får i likhet med Sjöstedt nöja sig med enbart moln, inga solglimtar där inte.

6 juli – Kristdemokraterna

Det kan vara så att Ebba Busch Thor har nått en botten där det bara finns en väg och det är uppåt. Eller så har Kristdemokraterna skådat ljuset. Något är det i alla fall som händer när Ebba Busch Thor äntrar scenen i Almedalen. Vädret utlovar 22 grader och delvis soligt väder. Om man låtsades att de 22 graderna var procent skulle Kristdemokraterna ligga 18 procent ovanför riksdagsspärren. Det ni!

7 juli – Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson får även han riktigt bra väder under sitt tal i Almedalen. Även om värmen sjunker på alla sätt när Åkesson talar på Almedalsscenen, han prognostiseras få 20 grader varmt i jämförelse med Ebba Busch Thor som fick 22 graders värme, så är det åtminstone mestadels soligt. Så tycks det mesta vara för Sverigedemokraterna för tillfället. Det finns en del att säga om den saken som inte passar i en väderleksprognos.

8 juli – Miljöpartiet

Vädret när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin står på scenen är precis det han är rädd för. Värmen har visserligen ökat med en grad till 21 grader sedan Åkesson gick av scenen dagen före, men vädret kan inte bestämma om det ska vara sol eller moln. Det kan vara växthuseffekten. Men det vågar vi inte uttala oss om med säkerhet.

9 juli – Moderaterna

Maj och juni har varit två superjobbiga månader för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Nu jävlas till och med vädret genom att hota med regn. Vi hoppas på uppehåll och lite lugn och ro både för publiken i Almedalen, Anna Kinberg Batra själv och det interna klimatet i partiet. Ett litet glädjeämne är dock att Kinberg Batra får behålla samma värme som Gustav Fridolin dagen innan.

Väderleksprognoserna är hämtade från AccuWeather.

Läs mer:

(S)ämst väder i Almedalen

Ständigt detta väder