De 10 roligaste riksdagsmotionerna – ”Rädda den skånska löken” och andra guldkorn

Det finns en guldperiod för oss politiska nördar. Den infaller varje höst och kallas för den allmänna motionstiden. Under denna period får riksdagsledamöterna skriva motioner om precis vad de vill. Våra högsta politiska företrädare använder denna tid till att skriva om allt mellan himmel och jord.

Det flitigaste partiet när det kommer till att utnyttja den allmänna motionstiden är Moderaterna, de har lagt mer än 1000 motioner. Näst duktigast är Sverigedemokraterna vars företrädare lagt 487 motioner. Därefter följer i tur och ordning Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och sist kommer Vänsterpartiet.

Det finns en del ord som förekommer ovanligt många gånger i motionerna. Ordet förbud gillas skarpt och används hela 40 gånger. Ordet avskaffa används 33 gånger. Något riksdagsledamöterna verkar uppskatta är också vapen, ett ord som förekommer vid 30 tillfällen i motionernas rubriker. Årets bubblare är ordet häst. Det finns i hela 11 motionsrubriker.

Vi har gått igenom de roligaste och konstigaste motionerna, här är hela listan.

1: Rädda den skånska löken (2016/17 2463)
En fantastisk rubrik på en motion. Den är lagd av Sofia Damm (KD) och handlar i korthet om att Kemikalieinspektionen ska sluta jiddra med svenska lökodlare. En stor eloge för den snittsiga rubriken!

2: Långsiktighet i bekämpningen av stickmyggor (2016/17 2674)
En motion av Patrik Lundqvist (S) med flera. Vem tycker inte att detta låter som en bra idé? Alla hatar väl stickmyggor. Kanske kan de politiska blocken mötas här? Den som gillar stickmyggor har ett och annat att förklara. Dock är det en nyhet att det finns myggor som inte sticks.

3: Minimimåttet för fångade flodkräftor (2016/17 2843)
Runar Filper (SD) och partikollegan Anders Forsberg har lagt denna motion. Vad de vill är att minimimåttet på flodkräftor som ska släppas tillbak när de blivit fångade ska vara 9 centimeter. Orsakerna är två: dels att det skulle stärka tillväxten av arten och dels att det är superlite mat på en flodkräfta som bara är 9 centimeter lång. Dagens mått är 10 centimeter.

4: Åtgärder mot skolkande förtroendevalda (2016/17 1972)
Markus Weichel (SD) är trött på skolkare. Men inte skolkande elever i skolan denna gång utan skolkande riksdagsledamöter. Det är intressant att den här motionen kommer från en sverigedemokrat om tar en titt på frånvarostatistiken i riksdagen. En före detta sverigedemokratisk företrädare, Margareta Larsson, har 100 procent frånvaro. En annan sverigedemokrat, Nina Kain, har en frånvaro på hela 96,8 procent enligt siten riksdagsskolket.se.

5: Smygreklam för tobak till barn via godis (2016/17 2691)
Hans Hoff (S) har upptäckt något riktigt lömskt, nämligen smygreklam riktad till barn, maskerad som godis. Tydligen finns cigarettpaketsliknande tuggummipaket med cigarettformade tuggummin i att köpa i svenska affärer. Däremot nämnd inget i motionen om lakritspipor, Hockeypulver i snusdoseliknande förpackningar eller chockladcigg. Det kanske kan vara något för Hans Hoff att fundera över.

6: Skillnad mellan dränerad och odränerad torv (2016/17 1948)
Hans Rothenberg (M) ägnar lite tid åt folkbildning i motionsform. Visste ni att det finns dränerad och odränerad torv? Det finns det. Vet ni vad torv är? Det är växtdelar i kärr och mossar som inte förmultnat helt på grund av syrebrist. Och det är skillnad mellan dränerad torv och odränerad, tydligen.

7: Rester av kolmilor (2016/17 2988)
Peter Helander och hans partikollega Anders Åkesson (C) är sura på kolmilor. Vet du inte vad en kolmila är för något? Det är ett litet ”hus”, en mila, som använts för att under kontrollerade former göra kol av trä. Tydligen är det så att alla kolmilor man stöter på vid skogsvård måste bevaras. Det är jobbigt och fel. Det tycker i alla fall Helander och Åkesson. Framförallt eftersom det tydligen är väldigt svårt att se var det finns rester av en kolmila.

8: Hastighet på A- och EPA-traktorer (2016/17 2937)
Cecilia Widegren (M) tycker att EPA-traktorerna går för långsamt. Hon tycker att de ska få gå i åtminstone 45 kilometer i timmen.

9: En reformerad flagglag (2016/17 2548)
Mikael Jansson och David Lång (SD) tycker att det är viktigt att man inte trasslar runt med den svenska flaggan hur som helst. Det handlar dels om att man inte får flagga på fel sätt och dels om att man inte får använda flaggan för att på något sätt göra narr av Sverige. ” Tyvärr är det antagligen inte meningsfullt att föreslå en direkt återgång till 1906 års lag…”, skriver motionärerna.

10: Hästar för alla (2016/17 1346)
En motion från Hanna Wigh (SD) med ambitionen att underlätta för hästsporten, på i princip alla sätt verkar det som. Motionen innehåller hela 9 att-satser. Det handlar verkligen om hästar, för alla och i stort sett överallt. Wigh menar i sin motion att hästnäringen varit ”styvmoderligt behandlad”.