Sofie Lindblom: ”Vandra omkring och backpacka Almedalen”

Efter Ma(k)tkampen i onsdags hos H+K Strategies Sweden sprang Makthavare.se på Spotifys innovationschef Sofie Lindblom. Hon tog en paus i sitt fullspäckade schema för att berätta hur det är att vara i Almedalen för första gången. 

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Sofie Lindblom och jag är innovationschef på Spotify. Jag har just ätit två hamburgare så just nu har jag lite matkoma.

Vad gör du i Almedalen?

Jag kom igår och kör en blixtvisit på 24 timmar. I morse pratade jag på Telias event om innovation och samverkan, och flyger tyvärr hem ikväll. Det har varit väldigt roligt.

Hur värt är det att bara vara i Almedalen en dag?

Det här är ju min första gång i Almedalen, så jag är lite Almedalenoskuld och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Min snabba summering är att det är lite som en festival för karriärister.

Vad hinner du göra under ditt inspel i festivalen?

Pejla av läget. Det var länge sedan jag var på Gotland. Jag försöker gå på så många olika typer av event som möjligt. Jag hamnar lätt i tech- och startupbranschen eftersom det är inom det jag jobbar, men jag försöker söka mig mer ut. Jag var till exempel och lyssnade om vår nya exportindustri i morse och nu är jag här på Ma(k)tkampen. Jag vill vidga mina vyer.

Vad har du haft för fördomar om Almedalen och har de besannats?

Jag jobbar inte med fördomar, livet är mycket bättre utan fördomar. Men allmänt har man hört att det är mycket rosévin och många människor som vill synas och höras, och så är det ju absolut. Men det är också många viktiga debatter. Vi svenskar är ofta lite konflikträdda så är det väldigt bra att vi har ett forum där vi pratar och diskuterar, där det får vara lite friktion.

Vad är det bästa med Almedalen?

Det var väldigt häftigt att få stå på scenen med några av mina största innovationsidoler i morse. Det var Darja Isaksson, Ann Hellenius som är Stockholms stads IT-chef och även Vinnovas generaldirektör, bland annat. Det var väldigt kul att få lyssna på deras debatt om hur vi ska ta Sverige framåt.

Finns det något du rekommenderar att alla ska göra innan de åker hem?

Alla har ju så packade scheman här men lite av charmen är att bara vandra omkring och låta konversationerna ta dig dit du hamnar. Backpacka Almedalen, typ! Glid runt och låt konversationerna föra dig framåt. Då hittar man nog saker man inte trodde att man skulle hitta.