Recension: Så bra var Almedalens toppmingel

Årets Almedalsvecka har präglats av möten och mingel. Innan veckan listade Makthavare.se alla mingel och nu vill vi självfallet följa upp. Här är en av Almedalens viktigaste listor.

Våra utsända mingelproffs har minglat järnet och både dissat och hyllat för att se om våra toppmingel når upp till förväntningarna. Det som bedöms är kategorierna mat och dryck, folktäthet, starstruckness, stämning och helhet. Här är den recensionen som alla mingelarrangörer fruktar. Här kommer domen.

1. Skandias talmingel

Mat och dryck: Gott snacks som hade ett sammanhang. Det fanns en röd tråd, men var det egentligen mat? De alkoholfria drinkarna var fantastiska! Det gjorde oss glada och gjorde Skandia till en klar vinnare!

Folktäthet: Skandia utökad området och för första gången gick det att höra talet.

Starstruckness: Niklas Svensson, Sofia Arkelsten, Thomas Ledin, Özz Nujen, Alice Teodorescu, Brit Stakston och Edward Blom minglade med topppolitiker. Det kryllade med andra ord av Almedalskändisar. Bra jobbat, Skandia.

Stämning: Toppstämning. Speciellt eftersom vi kunde välja om vi ville mingla eller höra talet. Alla möjligheter fick plats.

Helhet: Den alkoholfria baren, laddningsstationen, stämningen, vinglasen, toaletten, trädgården och Claudia gjorde Skandia till vår favorit i år. Vi ser redan fram emot nästa år!

2. 4th of July-party med Amerikanska ambassaden

Mat och dryck: Amerikanska minihamburgare och lite jalapenopräglat tilltugg kombinerat med god mat och dryck. Amerikanskt godis låg på varje bord. Det senare var inte så gott, men det var amerikanskt och så ska det vara.

Folktäthet:  Lagom trångt. Ungefär 300 personer kom och det fungerade perfekt. Det finns alltid plats för Almedalseliten.

Starstruckness: Alla var här. Verkligen alla. Beviset var alla SÄPO-vakter som stod längs planket. Vi var imponerade!

Stämning: Toppstämning!

Helhet: Amerikanska ambassaden visar hur man arrangerar ett mingel i internationell världsklass. Det behövs i Almedalen.

3. Westanders Almedalsmingel

Mat och dryck: Vi är lite ledsna att Almedalsdrinken inte fanns i år, men det fanns värdiga alkoholfria alternativ. Till det serverades högkvalitativa snittar.

Folktäthet: Westanders tycks ha växt ur sin trädgård och bör överväga att skaffa en större till nästa år där gästerna kan röra sig. Kul att intresset är så stort!

Starstruckness: Låg. Edward Blom var där, och det var typ det.

Stämning: Fantastisk! Westanders har kvar sina roliga namnskyltar och kommunicerar tydligt med vilken Westandersanställd man kan prata om vad med. Här är alla för att mingla runt, och det märks.

Helhet: Vi älskar Westanders! De levererar ett stabilt mingel som håller måttet och bjuder på goda samtal. Vi hoppas att vi ses nästa år i en större trädgård!

4. Prime+

Mat och dryck: Lokal förankring genom Gotlandstruls som var mingelvänliga, men något mastiga. Prime bidrog i alla fall till Almedalsbesökarna inte behövde någon middag. Gott vin, men fixa glasen till nästa år! Ett toppmingel förtjänar mer än plastglas.

Folktäthet: Trångt, men då stod alla även på exakt samma plats. Det är inte Primes fel.

Starstruckness: Wow! Prime har de besökarna som vi vill se. Kändistätheten är svårslagen. Med temamingel bjöd organisationerna in upp till 100 personer. Det gjorde att minglandet blev mer nyanserat.

Stämning: Vädret bidrog, men även kändisarna. Om vi nästa år får se Almedalsdrinken kommer vi gå i taket av lycka. Det var i princip det som saknades.

Helhet: Mycket bättre än förra året, Prime. Vi ses definitivt nästa år.

5. Almedalens svängigaste mingel med Spoon!

Mat och dryck: God mat i glas var både vackert, mingelvänligt och praktiskt. Ett extra plus för en god efterrätt. Vi var något besvikna över påklistrade etiketter på ölen, men det löste våra mingelråttor och avslöjade att det var en bra öl.

Folktäthet: Lagom med branschfolk, och ett plus för att de ändrade till en större lokal när de fick många anmälningar. Det ska ha cred.

Starstruckness: Nja, men vad gör det?

Stämning: Spoon har förstått att festande är det nya minglandet. Stämningen var på topp!

Helhet: Ett kvalitetsmingel som vi hoppas återkommer nästa år.

6. DJ-Battle med Dagens Media, Dagens Samhälle, Nordea, Entreprenör och Mini

Mat och dryck: Nej.

Folktäthet: Här var det folk! Trångt, förutom på VIP-hyllan. Där var det bara kliva in, vilket vår utsända uppskattade. Biljetterna tog slut på sju minuter, så havet bestod av medvetna Almedalsbesökare.

Starstruckness: Alla var här och det som händer på DJ-Battle stannar på DJ-Battle.

Stämning: Topp. Men när började egentligen själva battlet? Inget, utom Expressengetingen som gogo-dansade vet.

Helhet: Spektakulärt och imponerande.

7. Ratios mingel

Mat och dryck: På matfronten tar Ratio ett stort kliv framåt. Snittarna var matiga och vi blev mätta. I övrigt, öl. Som alltid.

Folktäthet: Mycket folk som alltid! Det här minglet fungerar lite som en efterfest till Centerstudenters mingel, så om inte annat fylls stället till max av studentförbundare.

Starstruckness: Liberal klubb för inbördes beundran.

Stämning: Mysig stämning, dock lite forcerat med deras upplägg enligt vilket man ska söka sig till bord och diskutera angivna ämnen. Vi kan mingla själva, tack.

Helhet: Bättre än förra året, tack vare maten. Vi hoppas att vi ses nästa år utan att behöva vallas från bord till bord.

8. Almedalsfesten med Fokus, Strandberg Haage och CNN

Mat och dryck: Otroligt goda ostsnittar som dessutom var vackra att titta på. Ett stort utbud av både alkohol och alkoholfria alternativ.

Folktäthet: Tätt med folk, men inga…

Starstruckness: KÄNDISAR! Det är en Almedalsfest. Då ska det vara Almedalsfolk där. Vi såg Johan Hakelius, men det är inte så mycket att hänga i julgranen.

Stämning: Classy, och ett bra samtal och aktuellt tema.

Helhet: Almedalens största mingel levererade inte riktigt på topp i år. Bättre lycka nästa år.

9. Öresundshusets årliga Almedalsinvigning

Mat och dryck: Småplock till mat och öl. Dansk stil.

Folktäthet: Mycket folk. Det gick inte att komma fram någonstans. Men då är folk å andra sidan mingelpepp första dagen i Almedalen.

Starstruckness: Nej. Det var någon av en bristvara.

Stämning: Stabil stämning.

Helhet: Lite för internt för vår smak.

10. Meltwater och Resumés mingel

Mat och dryck: Säkert bra.

Folktäthet: Vi hörde att det var lagom med folk.

Starstruckness: Låg Twitternivå från det minglet, så mycket svårt att veta.

Stämning: Folk var glada utanför.

Helhet: Svårbedömt. Vår recensent fick inte komma in.

 

Nytt för i år är att vi även listar fem bubblare som vi kommer att hålla koll på nästa år. Vi listar även några av årets besvikelser och hoppas på bättring inför nästa år.

Fem bubblare

Mingel med Smarta Samtal

Mycket avslappnad och bra stämning. Ett intimt mingel med ett roligt koncept som vi vill se mer av i Almedalen. Djupa möten är det nya heta i Almedalen! Smarta Samtal hakar på digitalisering och även trenden om att ha en aktivitet på minglet. Trendsetter där!

Intellectas Almedalsmingel

Ett generöst mingel där vi kunde välja bland alkoholfritt, rött, rosé, vitt, öl eller bubbel. Vi fick stadiga snittar som man kunde bli mätt på. Hit går alla Almedalsveteraner och det var just sådana som syntes i vimlet. Stämningen var mycket god! Den metaalmedalsstatistik som Intellecta levererar i början av minglet är superbra. Intellecta tar emot alla och i ett Visby där allt fler mingel kräver personlig inbjudan är Intellecta ett föredöme.

Lärarnas riksförbunds mingel

På Lärarnas riksförbunds mingel samlades både lärarförbundare och lärarnas riksförbundare och minglades loss tillsammans med både Åsa Fahlén, Anna Ekström och representanter från elevorganisationerna. Till gott vin fick vi Almedalens bästa mingelmat och chokladdoppade jordgubbar, vilket var en välkommen repris från förra året. Här är vi i år igen.

Almedalens feministiska mingel

Här var det trevlig stämning och Almedalens i särklass nyttigaste mingelmat. Minglet var strängt alkoholfritt, vilket gästerna hade delade meningar om. Vår utsända var dock nöjd och tyckte att minglet var proffsigt och bra skött. Vi ser fram emot utvecklingen under nästa år.

Hill+Knowlton Strategies mingel för unga makthavare

Ett stabilt mingel. Det saknades i och för sig mat, men det fanns strategiskt utplacerade stödsnacks och mycket dryck som serverades av en glad, snacksalig norrman. Företagarnas VD Günther Mårder höll ett lite för långt tal om livets pelare, men vi uppskattar den goda gästsammansättningen där alla var glada och redo att träffa nya människor. Minglets största plus var hygienbordet vid toaletterna. Där fanns solkräm, handsprit, tamponger, örtdryck, handkräm, deodorant, torrschampo och lite därtill. Generöst!

Fem besvikelser

Sparbankernas mingel

Nej, det gick inte i år. Vi fick en inte speciellt god laxpaj och det var för mycket folk i en för liten trädgård. Maten serverades efter ett föredrag på 30 minuter, vilket fick gästerna att klättra på väggarna. Gällande starstruckness så var Bo Lundgren där. Mer behöver vi inte säga.

Almedalsmingel med 2030-sekretariatet och New Republic

Detta mingel vet vi inte så mycket om, för ingen av våra utsända kunde komma in på detta mingel. Det gör oss ledsna och vi kan konstatera att Almedalen växer och därmed måste mingellokalerna också växa. Annars blir de redan inte etablerade personerna i Almedalen utanför och deras röster hörs inte. Det gillar vi inte!

Mingel och fest för alla Almedalens kvinnor (… och jämställda män) med 50/50-klubben

50/50-klubben bjöd på gott gemyt med vin och Riktig Middag™ med god, matig sallad. Det var mycket folk där och såväl Annie Lööf som Gudrun Schyman höll intressanta anföranden. Antalet kändisar var lågt och det var tydligt att detta var ett mingel som många ungdomar sökt sig till. Makthavares mingelråtta noterade att en trettonåring politiker lyckades ta sig in och blev serverad alkohol. Trots att minglet var väl ordnat och hade god stämning kan vi inte göra annat än dissa, för det är fult att servera barn alkohol. Skäms!

DI:s champangemingel

På detta mingel serverades champagne i mängder och maten var generös upplagd. Vi var dock tvungna att vaska kycklingspetten som vår något svårätna. Vi var glada för att vi kunde komma in på detta mingel, för det var det få som gjorde och inte heller några kändisar. Det var mest stelt och gubbigt.

LSU:s årliga mingel i Almedalen

Tradigt och exakt samma princip som förra året. Att ha ett årligt mingel är bra om de är förnyas, men med exakt samma människor, samma mat, samma drinkar och samma koncept. Nästa år vill vi se någonting nytt och spännande! De serverade dock Almedalsdrinken, och det ska de ha ett plus för.

Vi tackar alla som har tassat runt på mingel åt oss på @makthavare. Vi ses nästa år igen!