Makthavare avslöjar: Detta kommer Svensson skriva om imorgon

Almedalsveckan lider mot sitt slut, men vi ska icke glömma det vi alla har väntat på: Niklas Svenssons stora Almedalskrönika i form av en lista för inbördes beundran, ett effektivt sätt att visa vilka i Almedalen som betyder något och inte. Vi har analyserat de tidigare listorna, och utifrån meningsbyggnad och populära ord. Vi ser detta som en omage till Niklas Svensson. Det är roligt.

I rent journalistisk anda inleder vi vår granskning med att redovisa vårt källmaterial. Det består av Niklas Svenssons egna Almedalslistor under åren 2013 till 2015. Under dessa år har 279 unika personer nämnts på listorna, de flesta (152) endast en gång. 55 personer har nämnds två gånger och 27 personer har varit så pass populära, coola och eventuellt kliat rätt ryggar, att de har namedroppats samtliga tre gånger. De som vi i denna granskning kommer fokusera på är eliten, de 45 personer som har blivit omskrivna fyra gånger eller fler. Gräddan av Almedalens besökare kanske man kan säga, åtminstone enligt Niklas Svensson. Men innan dessa lyckliga få presenteras vill vi redogöra för antalet omnämningar.

År 2013 nämndes 230 personer, och året efter kan det spekuleras i att Svensson tröttnade, eller åtminstone ville göra sin lista mer exklusiv. Då nämndes endast 165 personer. Det kompenserades, tack och lov, i fjol då hela 169 personer fick vara en del av Almedalssammanfattningen™. Vi anar att årets lista inte kommer att vara sämre. Vi väntar oss stordåd.

Vilka namn kommer vara med i år? En spekulation är att de personer som har varit med samtliga år även kommer att nämnas i år. Det är såklart politiker som exempelvis Annie Lööf, Gudrun Schyman, Gustav Fridolin, Göran Hägglund, Jan Björklund, Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven, Marita Ulvskog, Ibrahim Baylan, Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt. På listan ser vi också några av Niklas Svenssons idoler i form av Carl BIldt, Ulf Adelsohn, Petter Stordalen, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Även kollegor så som Anders Pihlblad, Claes de Faire, Mats Knutson och K-G Bergström finns med. Sedan ska vi inte glömma bort Johan Petré och sist men inte minst, Niklas Svensson själv. Vår spaning är att samma personer dyker upp även i år.

Vilka är då mest populära? Jo, partiföreträdarna. Stefan Löfven har genom åren fått 25 omnämningar. Tätt efter kommer Mona Sahlin och Carl Bildt som båda namedropats 19 gånger vardera.

Vår kartläggning av Niklas Svenssons tre Almedalsspaningar slutar inte här. Det område som är mest populärt i dessa krönikor är journalistik och media, där KG Bergström ligger i ohotad topp. Mest nämnd förutom honom är Niklas Svensson själv.

När det kommer till kategorin kändisar delas förstaplatsen av Göran Gabrielsson och Johan Petré, men tätt efter kommer Almedalsprofilerna Alexander Bard, Edward Blom och Lottie Knutsson.

Inom näringslivet finns det en sämre representation. Där slår doldisen Bengt-Åke Fagerman rekord, med och strax därefter kommer Carina Lundberg Markov följd av Torsten Jansson.

Almedalens viktigaste kategori då? PR och statsvetare är ihopslagna och där utklassar Staffan Dopping listan, Stig-Björn Ljunggren kommer efter. Därefter ser vi både Elisabeth Tarras-Wahlberg och vår egen favorit Hampus Brynolf, vilket kan tolkas som lite oväntat. Men vi gillar honom ändå.

I nästa kategori finner vi ett moln av övriga aktörer. Där vi inkluderar släktingar till politiker. I denna finner vi Gotlands landshövding Den nästsista kategorin innefattar Cecilia Schelin Seidegård i topp, med Sverker Göranson direkt efter sig. Därefter hittar vi Antje Jackelén och Niklas Thor, vilket vi tolkar med en axelryckning.

Nu kommer vi till den mest relevanta kategorin som är politik. Där leder Stefan Löfven stort med 25 omnämningar på tre år. Därefter kommer Mona Sahlin och på en tredjeplats ser vi Carl Bildt. Därefter kommer utbildningsminister Gustav Fridolin och Ulf Adelsohn på en tredjeplats, vilket vi inte är förvånade över.

Apropå att både Stefan Löfven och Mona Sahlin är i topp gör att det är ytterst relevant att diskutera Svenssons partifavoriter. Vilka partier har han uppmärksammat mest och hur förhåller han sig till dessa? Vi väljer att skilja på antalet omnämningar av politiker och antalet omnämningar av partierna. Till det första:

De som leder stort är Moderaterna, med 35 politiker med tillhörighet i partiet. Därefter kommer Socialdemokraterna med 32 omnämningar. Det kan vi dra några slutsatser utifrån. Stort efter hittar vi Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. I bottenlistan av antalet omnämningar finns Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Junilistan (nu mera ett i praktiken ickeexisterande alternativ), Feministiskt Initiativ, någonting om grekisk politik och Vänsterparitet. Två partier i detta kan i viss mån förvåna. Det handlar om Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. I de fallen handlar det om riksdagspartier.

Nu kommer vi till det viktigaste. Hur kommer morgondagens lista se ut? Vi har gjort en LIX-analys på Svenssons tidigare texter och utefter siat om hur morgondagens text kommer att se ut. Vi börjar med lite statistik

2013 – Så gick  Almedalen till – egentligen

Detta år var antalet meningar hela 338 stycken, vilket är 4752 ord. Det vanligaste ordet var han tätt följt av jag. Då det är en tidningstext uppfyller den även de kriterierna utifrån texten läsbarhetsindex, nämligen lagom svår.

2014 – Allt om hemligheterna från årets Almedalen

Det ord som nämnts mest är jag och detta år har 317 stycken meningar. Det finns 3968 ord och totalt är detta års text enklare än 2013, vilket vi enkom kan tolka som att simpelt är effektivt.

2015 – Det okända Almedalen – bakom kulisserna

Detta år hade textens läsbarhetsindex 43, vilket innebär att den är medelsvår. Antalet meningar är 388 och antalet ord är 5531. Det ord som är mest använda är jag, vilket vi inte är så förvånade över.

SUPERLIVEEXTRA: Vi kan nu presentera det bästa i denna artikel. Vi har utifrån en språkvetenskaplig analys utifrån de tidigare texter. Här kommer den. Ni kommer få de vanliga fraserna i Svenssons “analys” – och ni kommer inte att förstå någonting. Men håll till godo. Läs. Det är roligt på riktigt.

Och den roligaste: SVT! Ta det lugnt. Jag sms:ar klockan 16. Jag kan ingenting om frisyrer. TV4-profilen Lennart Ekdal stannar till och konstaterar efter en intensiv dag. Centerledaren Maud Olofsson och maken Rolf Olofsson letar upp mig redan under frukosten. Han har med sig en present i form av en ask med jordgubbar. Samtidigt spelar Expressens Almedalsorkester en fanfar. Det finns ett allvar i denna streckgubbe. Och hon borde ju faktiskt veta. D som i DJ Battle.

Morgonen startar tidigt. Kristdemokraternas partiledarvikarie Jakob Forssmed imponerar med tiden 16. Musiken kommer i andra hand. Men: Under skjortan en rosa t-shirt. Det var ingen hetta. Efter valet. Det blir en hyllning och ett konstaterande. Och det blir becksvart. I 40 sekunder. Eller. Ingen i Moderaternas partiledning vet att jag vet. Tror de. Pinsamt.

Han har Coops kokbok under armen och vinkar till mitt bord, med orden. – Det tog lite tid. Programledaren Alexandra Pascalidou stannar till vid valstugan och vill ha kaffe. Fuglesang svarar snabbt. Hon lutar sig fram och viskar. Jag letar efter honom. Fyra kvinnor grips. Och Fredrik Reinfeldt konstaterar lugnt. – Yttrandefrihet kan se lite olika ut. Men ingen lyssnar. Nu blir det semester. Trevlig sommar! Men det vore bara en del av sanningen.

Carl och Mona har verkligen hittat varandra! Men bilden blir ganska rolig. En riktigt bra dag. Det blir ingen bra bild. Det var bra att det blev en nyhet. En oslagbar kombination. Wagenius svarade: Men det fotografiet ljuger faktiskt. Skickar snabbt ett sms – och svaret kommer direkt. Vid 19. Jag letar efter Mona. Nej, det tror jag knappast. Han konstaterar att det varit en bra vecka. En ny kontakt etablerad. Yolo.

Ungefär så här tror vi att det blir imorgon.