LSU: Regeringen måste motverka polarisering och populism

Storbritanniens beslut att lämna EU har hittills under veckan kommenterats i samtliga partiledartal. Någon som fördjupat sig i det brittiska utträdet är Rebecka Prentell, ordförande i LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.De unga väljarna röstade till 64% för att stanna i unionen, men det var bara var tredje som faktiskt tog sig till vallokalen. Det är mycket möjligt att en starkare mobilisering bland de unga väljarna faktiskt hade förändrat utgången i folkomröstningen. Många unga hade svårt att ta till sig av kampanjerna på det sätt de bedrevs, vilket är synd eftersom unga väljare i hög utsträckning är mindre populistiska, tror på ökad rörlighet och internationellt samarbete. 

De främsta metoderna för att få unga väljare att delta i allmänna val är att säkerställa att unga själva deltar i de politiska samtalet och att väljarna känner igen sig i frågorna som diskuteras. Ungdomsorganisationer, menar Prentell, är därför mycket viktiga såväl i valtider som i mellanvalsdemokratin.

- Stefan Löfven talade igår om att för att minska segregationen i Sverige behövs fler ungdomsledare, alltså personer som leder unga. Jag tycker att han är delvis fel ute. Jag ser hellre att vi blir ännu bättre på att utveckla unga ledare. Det behövs för att stärka ungas politiska deltagande, för att säkra ledarförsörjningen i landet och inte minst för att motverka segregation, polarisering och populism.  

Regeringen skickar dubbla signaler till landets unga, menar Prentell. Man har hittills inte velat ta i frågan om att höja det statliga stödet till landets barn- och ungdomsorganisationer. Det senaste året har dessa organisationer växt i medlemsantal från 600 000 till närmare 700 000 barn och unga. Antalet organisationer som samlar unga är dessutom på rekordnivåer, enligt den sammanställning LSU gjort i rapporten Ungdomsrörelsen i siffror 2016.

- Vi är jätteglada att så många unga är engagerade, något regeringen också tycker är viktigt och bra. Men stödet hänger inte med. De nationella bidraget var högre 1999 jämfört med vad det är idag och sedan 2006 har en vanlig ungdomsorganisation blivit av med en fjärdedel av stödet. Många av de organisationer som värvade flest medlemmar förra året fick till och med ett sänkt stöd av staten.

Prentell hoppas att finansminister Magdalena Andersson och ungdomsminister Aida Hadzialic prioriterar en satsning på fler unga ledare och på ungdomsrörelsen i höstens budget. Enligt LSUs beräkningar skulle omkring 200 miljoner behövas för att komma tillbaka till de nivåer som rådde 2006, och ta höjd för att organisationerna ska växa och samla fler även framöver.

- Våra organisationer finns till för att behövas, och just nu behövs vi mer än någonsin. Vi behöver en regering som ger oss de förutsättningarna.