Hallå där, Patrik Strömer!

På HK+ soliga mingel i sprang Makthavare på Patrik Strömer (generalsekreterare, Svenska snustillverkarföreningen). Vi passade på att ställa några frågor om hur det är att leva som snusgerenal i Almedalen.

Vad gör du i Almedalen?

- Jag försöker få så många människor som möjligt att förstå att snus inte är särskilt farligt och att det är en stor folkhälsovinst om folk slutar röka och istället börjar snusa.

Är det ett lätt uppdrag?

- Både och. De som gillar snus är ju väldigt lätta att få med sig, men de som är emot alla former av tobak kan ha lite svårt att ta till sig att snus faktiskt inte dödar.

Vad är bäst respektive sämst i Almedalen?

- Jag har inte hunnit känna efter riktigt än. Bäst är ju alltid att man träffar nya människor som man inte hade någon aning om att man ens borde ha letat efter tidigare. Sämst är kostnadsläget, att det är för dyrt och krångligt helt enkelt att hitta mötesplatser.

Tycker du att det gör Almedalen mindre demokratiskt och mer otillgängligt?

- Nej, egentligen inte. Det går ju alltid att lyssna och träffa människor, och man kan bo billigt också om man är beredd att göra avkall på något annat. Hela livet är ju på det sättet att du måste väga olika saker mot varandra. Ska det vara bekvämt kostar det lite mer, men du kan komma undan billigt och det är en fantastisk mötesplats. Du kan träffa ministrar och riksdagsledamöter och de är beredda att lyssna på dig.

Var hittar man dig under veckan?

- Då hittar man mig i Folkhälsohörnan vid Donners plats. Där har vi seminarium, dagens folkhälsoprofil och utfrågningar av politiska representanter.

Vad får man inte missa under veckan?

- Butiken Morgondagens Livs som ligger på Södra Kyrkogatan, gamla Idyllien. Där kan man gå i en butik och se hur allting ser ut när politikerna har bestämt hur förpackningar ska se ut.

Vad är ditt bästa Almedalstips?

- Var alltid snäll, hälsa på folk du inte känner. Det är oerhört fascinerande när det kommer någon som man har träffat två dagar tidigare som glatt hälsar tillbaka och man vet kanske vem det är men egentligen inte. Sedan visar sig att där hamnar man i det riktiga samtalet, som driver idéerna vidare.

Vill du tillägga något?

- Ja, det är inte särskilt farligt att snusa. Den som säger så har fel.