Möt tidigare DJ-battle vinnaren: Carin Jämtin

Carin Jämtin, socialdemokraternas veteran och trygg punkt. Redan under 90-talet var hon aktiv i ungdomsförbundet SSU, hon är 51 år gammal och partisekreterare. Rollen har hon haft sedan 2011 och tidigare har vi sett henne som biståndsmininster, riksdagsledamot och oppisitionsborgarråd. Hon är politikern som kammat hem DJ battle hela två gånger.

Vi har bestämt träff utanför Familjen Jensens saluhall & bar. Här ska Carin äta lunch med en gammal norsk kollega. Det är en del av Almedalsveckan hon uppskattar som mest, att få tillfälle att träffa gamla vänner och skapa sig nya bekanta. Utanför skiner solen och Carin verkar lugn men förberedd inför partiets dag.

Hon är inte säker på när hon gjorde sin första Almedalsvecka, men det var länge sen och genom Palmecenter. Hon har många fina minnen från alla år i Almedalen men för den personliga delen är det några aktiviteter som hon minst bäst. Till exempel när hon provade el-hokey och spelade med ett lokalt lag i Visby. En häftig och rolig lagsport för rullstolsbundna, säger hon. Bland de bästa minnena finns även att ringmärka sillgrissungar, något som var ”ofattbart häftigt” att prova på förra året.

- Det är en kul upplevelse men även miljöpolitisk fråga.

Olof Palme som Carin kallar ”en av de första jämställdhetsdrivarna”. Han blir ofta ihågkommen som en med internationellt stor fokus men vi måste komma ihåg att han även drev kvinnorättsfrågan, säger hon.

Under veckan kommer hon att finnas både på mingel, paneler och seminarier. När hon inte syns i rampljuset försöker hon ta sig ut så mycket som möjligt, gärna på stranden. Socialdemokraternas dag blir en lång dag, det är så det ska vara skrattar hon. Unikt för dagen är att partiet idag inte kommer att ha något mingel likt tidigare år utan vill istället nå ut till fler och har därför aktiviteter på scenen innan Stefan Lövfen tal, bland annat utfrågningar av några statsråd.

- Det är ett sätt att nå fler och vara öppnare.

Även veckan är lång och händelserik för Socialdemokraterna. Imorgon har de seminarier om olika aspekter på den svenska modellen, både etablering och styrning och även jämställdhet. Att lyfta svenska modellen och helheten i den är även vad Carin menar är det viktigaste Socialdemokraterna vill uppnå med veckan.

- Man har skyldigheten att jobba i Sverige men även rättigheten att få stöd till att jobba. Det finns för få utbildade idag då man många år under borgerlig regering skar ner på utbildnings platser.

Därför menar hon är det svårt för människor att få jobb och det vill Socialdemokraterna fokusera på att förändra. Även välfärden och skolan står högt på veckans agenda. Socialdemokraterna vill under veckan fokusera på att utveckla svenska modellen och framföra att de borgerliga har försvagat den svenska modellem

Vi talar om hur Almedalen är för Sverige, att statsministern kan gå runt i stan helt vanligt och hälsa på folk, och vikten av att ha förståelse för åsikter man inte håller med om, och att ha förståelse inte innebär att hålla med.

- Det finns alltid nackdelar med allting men jag tycker att Almedalen är bra. Organisationer och myndigheter samarbetar och det är bra. Almedalen är en bra mötesplats där många olika åsikter möts.

Folkrörelsers roll som demokratiutövare och röstbärare i samhället är viktig och bygger på att man träffas och talar, hur vi använder det för att stärka folkrörelsen är en intressant diskussion Carin ser fram emot att ha. Trots allt tycker hon att det främsta med Almedalen är de nya viktiga möten som skapas.