Liberalerna – Är förnyelsen möjlig med en föråldrad ledare?

Nu gör Liberalerna, tidigare Folkpartiet, sitt första Almedalen. Partiet har bytt namn och logga och formar sig en nystart. Kan Björklund fortsätta som ledare för Liberalerna? Är han den nystarten som partiet behöver? Mycket pekar på Birgitta Ohlsson som den liberala partiledaren.

Det råder inga tvivel om att Liberalerna vore mer liberala med Birgitta Ohlsson. Hon är en erfaren politiker med brett partiöverskridande stöd och som den 21 juni var den enda att bryta partilinjen i de flyktingpolitiska voteringarna. Hon är älskad och hyllas av unga, framför allt Liberala Ungdomsförbundet, och kommer överens med delar av vänstern i sitt engagemang mot hedersvåld.

LUF ropar efter ett liberalare Alliansen. Senast i veckan kritiserade de i Dagens Nyheter, alliansen och Moderaternas allt mer konservativa politik och efterfrågade ett större politiskt svängrum. Liberalerna, som i många avseenden varit de borgerligas humana parti, med fokus på bland annat feminism, börjar även få konkurrens av Centerpartiet. Centerpartiet har gått i en mer liberal riktning, och kanske det enda borgerliga partiet som förstått att de är i opposition till regeringen och deras flyktingpolitik, vilket varit tydligt i den högljudda kritiken mot regeringens flyktingpolitik.

Är det möjligt för Liberalerna att fortsätta samarbeta med Moderaterna och resten av Alliansen när konservatismen tar allt mer plats, samtidigt som Sverigedemokraterna flaggar för att stödja en Alliansregering? Kanske kan ett Liberalerna, med en feministisk ledare med brett stöd från höger till vänster, kanske till och bryta blockpolitiken. I Liberalerna finns det ingen annan som kan fylla de skorna som Birgitta Ohlsson.

Är Jan Björklund den ledare som Liberalerna behöver för att stärka trovärdigheten som Sveriges liberala parti? I en tid där samarbetspartierna går åt höger och handlingsutrymmet för Liberalerna minskar, kanske det krävs nya åtgärder och ledning för partiets överlevnad. Birgitta Ohlsson är den liberala vinden som slår och håller partiet kvar inom ideologisk räckvidd.

Vi väntar och ser hur Liberalernas utveckling går. Frågan är när Björklund avgår? Kanske är det försent.

Kevin Shakir
Niusha Khanmohammadi