Hampus Brynolf: Jag hade fel

Det finns ingen tvekan om att Metaalmedalens kung är Hampus Brynolf, boss på Intellecta Corporate. I flera år har han och hans kollegor levererat all statistik man kan önska sig om Almedalen, allt ifrån Almedalsveckans vanligaste namn till vädersammanställningar och statistik över manliga och kvinnliga seminariedeltagare. Att han dessutom har ett förflutet hos Makthavare.se gör honom bara ännu coolare. Vi mötte upp honom utanför Intellectas söndagsmingel för att ta tempen på Almedalsveckan.

Hej Hampus! Hur känns det att åter vara på plats i Almedalen?

Det är jättekul! Man är alltid lite trögstartad, och hade du frågat mig innan jag gick upp på scen hade det känts “äh” men nu känns det bra igen!

Vad har du för förväntningar på årets vecka?

Först och främst att det blir bra väder och många spännande samtal.

Vad ser du som mest positivt samt mest negativt med Almedalsveckan i år?

Den öppenheten som präglar Almedalen är ju helt unik och fantastisk och jag älskar verkligen den. Det jag kanske tycker sämst om är väl att det fortfarande är ganska homogent, delvis elitistiskt, helsvenskt, femtiotalistarrangerat… Jag vet att de faktorerna delvis hänger ihop men jag skulle ändå önska att Almedalen var lite mer öppet och inkluderande.

Vad saknas under Almedalsveckan?

Besökare. Vanliga besökare. Någon som går på seminarium som inte är en arrangör för ett annat seminarium. All den fantastiska kunskap, all den fantastiska mängd information, alla de som sitter i paneler, och så finns de nså väldigt få vanliga människor och besökare som lyssnar. Jag vet inte, möjligheten finns ju, bara du hittar en biljett hit och ett boende vilket ju är exkluderande

Om vi vänder på det, vad borde tas bort?

De sista tre dagarna. Jag tycker att Almedalsveckan är för lång i förhållande till själva arrangemanget Almedalen som pågår tre, fyra dagar, och politikerveckan som pågår åtta dagar är men det gör ju inte riktigt det. Jag skulle säga: Halvera längden.

Förra året sa du i en intervju att Almedalen hade planat.

Där hade jag fel!

Kommer det fortsätta så eller eller verkar det vända nu?

Det har ju inte planat. Ja, det är därför man aldrig ska säga sådant där för då får man äta upp det. Nej, nu får jag väl säga att det fortsätter öka. Det är mitt nya bud: det fortsätter öka.

Vad spelar Almedalsveckan egentligen för roll för svensk politik?

För det politiska innehållet tror jag inte att det spelar jättestor roll. För samarbeten mellan myndigheter, mellan NGO:s, mellan politiken och företag, inom alla de områdena tror jag det spelar en jättestor roll som smörjmedel i samhällsmaskineriet. Men för de politiska beslutens utformning rent direkt skulle jag säga nej, där är inte påverkan jättestor.

Vilken är temperaturen på Almedalen?

Det är 38 grader varmt. Riktigt bra.