Din restaurangguide i Almedalen

Ett av de starkaste minnena från förra året var när jag och min partner in crime framåt torsdagen halvhjärtat tittade igenom matseminarielistan, i hopp om att få tag på förtäring som inte var en halvsunkig fralla eller en halv banan. Efter en stund sa min vän bestämt: ”Nej, vet du vad, idag vill jag betala för maten.” För alla er som ledsnat på gratiskäk eller bara vill uppleva det gastronomiska Visby presenterar Makthavare årets restaurangguide.

1. Brooklyn Visby (Södra Kyrkogatan 13)

Förra årets bästa fynd! Ett redigt hamburgerställe för dig som vill bli mätt, som kanske är något spartanskt men absolut inget sunkhak. Det är nämligen omöjligt för ett ställe med sweet potato fries att bli sunkigt. Här hittar du kvalitetsburgare till resonabla priser med genomtänkta tillbehör. Om det är samma servitör som förra året lär du dessutom inte bara få utmärkt service utan även ypperligt gott sällskap. Han är ganska snacksalig.

2. Packhuskällaren (Strandgatan 16)

Packhuskällaren har bytt ägare och vad Makthavare erfar är det en succé. Menyn är klassisk med rena, gotländska smaker såsom lamm, rabarber, ramslök och sparris. Här kan det även fortfarande finnas möjlighet att boka bord för era lunchmöten – passa på!

3. Surfers (Södra Kyrkogatan 1)

Surfers har inte bara letat sig in i våra hjärtan (magar?) utan även in i White guide med mycket gott betyg! Här möts du av ett Sichuankök med potstickers, friterad broccoli, tofu och, förstås, nudlar. Som om inte det vore nog finns det även popcornglass! Schyssta priser och spännande rätter, ett definitivt måste.

4. Crêperie & Logi (Wallers Plats 3)

Given topp tre-placering vilken säkert alla som någon gång besökt Visby kan hålla med om. Här kan du avnjuta crêpes i både varmrätts- och desserttappning och torr, fransk cider. Väldigt mysig lokal men också rätt trång. Här är det bäst att boka bord om möjligt, för det är knappast någon idé att chansa när det kommer till en av stadens absolut populäraste restauranger.

5. Isola Bella (Södra Kyrkogatan 20)

Det finns ingen bättre pizza i Visby och så är det med det. Isola Bella bjuder på mättande pizzor och härlig miljö. Det kostar lite, men det är det verkligen värt. Isola Bella får dig att glömma att pizza brukar klassas som bakismat. De ska tydligen ha annan italiensk mat också, men det är för pizzorna vi vallfärdar dit.

6. Black Sheep Arms (S:t Hansgatan 51)

Önskar du att Visby vore lite mer som Storbritannien, eller har du fått brittfeeling av Brexit? Black Sheep Arms är stället för dig. Gemytlig krog med redig meny med korv, nachos, biff med whiskyglaze och givetvis fish and chips. Kom gärna dit någon av de kvällar då de bjuder på livemusik!

7. Eden tapas & bar (Stora torget)

Du som är tapasfanatiker ska söka dig till Eden. Här finns allt från vegetarisk burgare till rökta räkor och pulled pork-bollar. Litet minus för att menyn smalnas av under Almedalsveckan, men plus för riktigt goda drinkar samt hyfsat rimliga priser.

8. Wallers krog (Wallersplats 2)

Ett stycke stabil köttkrog, tillika utmärkt exempel på att en riktigt bra restaurang inte behöver ha fyrtioelva rätter på menyn. Här har du ett koncist utbud av förrätter, varmrätter och efterrätter som heter duga. Till Wallers bör du inte ta med din vän vegetarianen, för det är just köttet som står i fokus, och du kommer lämna med ett litet hål i plånboken. Vi förlåter, för det är verkligen värt det.

9. Kitchen and Table (Strandgatan 6)

När Marcus Samuelsson begår restaurang blir det bra. Så enkelt är det. Här finns härliga snacks såsom edamamebönor med sichuanpeppar och trendig kimchi som tillbehör till maten. Man kan inte och får inte klaga. Läget är dessutom superdrömmigt.

10. Restaurang Lindgården (Strandgatan 26)

Först och främst, stort plus för att de på förhand presenterar sin Almedalsmeny! Den är kraftigt beskuren, men vad gör väl det när allt där är så oerhört gott? De två trerätterskompositionerna verkar lika delikata som alltid. Här möts du av god service och får en härlig restaurangupplevelse.