”Ingen vågar säga emot partilinjen mer”

I höstas var många socialdemokrater ute och kritiserade ID-kontrollerna och den allt strängare flyktingpolitiken. Nu verkar internkritiken ha tystnat. Makthavare.se har via en anonym källa i Socialdemokraterna fått veta att den partipiskan skärpts, och att de hårt kritiserade flyktinglagarna kommer att gå igenom.

I dag kommer regeringen att rösta för de flyktinglagar, som kritiserats i medierna de senaste dagarna. Lagförslagen, som bland annat går ut på att begränsa anhöriginvandring och möjligheten till permanent uppehållstillstånd, är en uppgörelse från i höstas mellan regeringen och de borgerliga partierna. Under de senaste dagarna har ett flertal civilsamhällsorganisationer och opinionsbildare försökt påverka riksdagsledamöter inför dagens votering.

Enligt källan har den socialdemokratiska partipiskan hårdnat, ända sedan införandet av gränskontrollerna. Liknande tendenser finns i de flesta andra riksdagspartierna. Hen hänvisar till bland annat när den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali från arbetsmarknadsutskottet, efter att röstat mot riksdagsgruppen i frågan om folkmordet på minoriteter i Mellanöstern. Samma tendenser, som inte varit lika omfattande förr, finns nu även hos Miljöpartiet. Exempelvis har Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, petats från uppdrag, efter att ha utmanat partiledningen i frågor som Sveriges värdlandsavtal med Nato, skriver SVT.

Sedan hösten 2015 har regeringen pressats i en del frågor och vad en del menar, svikit sina väljare med strängare flyktingpolitik. I dag röstar Socialdemokraterna för strängare flyktinglagar som källan menar att de gör, för att de lyssnar på opinionen.

- Anledningen till att partiet vill genomföra strängare flyktinglagar är för att det inte finns en majoritet mot, enligt opinionssiffrorna. Så istället för ideologiska reformer så menar de att de lyssnar till opinionen, de tittar blint på siffrorna. Att så många jobbar emot offentligt och i medierna betyder ingenting.

Det finns många oroade företrädare och förtroendevalda i Socialdemokraterna. Riksdagsledamöter som tidigare varit kritiska och röstat mot riksdagsgruppen i sina hjärtefrågor har nu fått veta att de inte får lov att göra annat, än att rösta med partiet.

- I höstas var en del politiker och olika socialdemokratiska förbund ute och kritiserade politiken i media och försökte påverka partilinjen. Nu är det helt tyst. Ingen vågar säga emot partilinjen mer. Flyktinglagarna kommer att gå igenom.

Källan menar att den allt hårdare flyktingpolitiken har med den opinion som Sverigedemokraterna varit med och skapat. Trots att ett flertal opinionsundersökningar visat att Sverigedemokraterna minskar, är hen rädd för att Sverigedemokraterna i längden växer och att Socialdemokraterna skulle vara med och normalisera rasistisk politik.

- I medierna pratar partiet om att Sverigedemokraterna minskar och att vi ökar eftersom att vi tar ansvar, arbetar med välfärd och arbetsmarknadspolitik. Men internt pratas det om att Sverigedemokraterna minskat för att vi tagit deras politik. Nyligen i Aftonbladet drog även Karl-Petter Thorwaldsson paralleller till att många SD-stödjare egentligen är socialdemokratiska sympatisörer.