Journalisterna att hålla koll på inför Almedalen

Almedalsveckan närmar sig nu med stormsteg och vi listar här de viktigaste journalisterna att följa för att ha full koll. Mediesveriges tjugo viktigaste att följa inför Almedalen listas här nedan.

Owe Nilsson, @owenil

Till synes knastertorr och saklig men under ytan glimtar mycket ofta en bitterljuv ironi fram. Bakom lugnet döljer sig en värld av insikter om svensk politik.

Anders Pihlblad, @Pihlblad

Gotlandsbördige Pihlblad är en sann almedalsveteran som kan konceptet utan och innan. Har ett omvittnat stort mediegenomslag och är även skicklig på att intervjua.

Henrik Torehammar, @torehammar

Rattar med entusiasm sedan några år podd i form av ”Det politiska spelet” och gör även webb-tv för Aftonbladet. Därutöver proffsminglare och har en förkärlek för spänningen som uppstår i politiska konflikter.

Torbjörn Nilsson, @FokusTobbe

Erkänd stilist som fängslande porträtterar inrikespolitiken till vemodiga essäer. För tillfället på väg från Fokus till Expressen. Stort förtroendekapital i branschen med anledning av sina kontakter.

Anders Lindberg, @anderslindberg

Agiterande och rapp ledarskribent på Aftonbladet. Har stort inflytande som opinionsbildare i mediebruset. Viktig för att se hur S-märkta ledarsidan ställer sig till regeringen nu  i mandatperiodens mitt.

Ewa Stenberg, @aewastenberg

DN:s politiska kommentator har på sistone vuxit och alltmer kommit att stå för dom mest pedagogiska och tydliga analyserna av det inrikespolitiska läget.

Ginna Lindberg, @GinnaLindberg

Samtidigt som vi minglar runt i Almedalen tuffar amerikanska valrörelsen på som vanligt. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg, som tidigare varit Washingtonkorrespondent, är ovärderlig för att förstå presidentvalet i USA.

Viktor Barth-Kron, @viktorbk

Med stor precision och känsla för humor sätter Barth-Kron fingret på svensk politiks största – och konstigaste – trender. Har talang för journalistisk satir som få.

Annie Reuterskiold, @Reuterskiold

Politikbevakaren Reuterskiold har bakgrund på bland annat TV4 och Expressen och rekryterades nyligen till Fokus. Sätter sig snabbt in i nya ämnen och har ett öga för partilogik.

Niklas Svensson, @NiklasSvensson

Expressens självproklamerade helikopter-superstar hånas ofta och ses av många som ett fenomen i sig. Oavsett inställning till honom går det inte bortse från den position han har – och att han ofta faktiskt ofta är först på plats när det hettar till i politiken.

Monica Saarinen, @Radioprofilen

Under de lördagsutfrågningar Saarinen genomför i P1 är tempot högt och man kan nästan se svettpärlorna hos toppolitikerna framför sig. Saarinen är en viktig politisk journalist vi garanterat kommer få se mer av.

Tomas Ramberg, @TomasRamberg

Ekots inrikespolitiska kommentator sedan lång tid har utan tvekan oerhörda kunskaper om svensk politik och dess partiers tankesätt. Expert på att förklara hur våra högsta politiker kan tänkas resonera bakom kulisserna.

Ci Holmgren, @CiHolmgren

Holmgren har under våren lett SR:s EU-podd och är en utmärkt källa till att förstå EU-frågorna djupare.

Tove Lifvendahl, @ToveLifvendahl

Vass och hård. Under Almedalen kommer hennes kommentarer vara viktiga för att på ett välformulerat sätt få ta del av moderat kritik mot regeringens utspel.

Anna Hedenmo, @AHedenmo

Brett omhuldade Anna Hedenmo ses av många som en skarp programledare tillika reporter, inte minst genom sin medverkan i Agenda. Brukar sommartid ha en central roll i Svts: Almedalsbevakning.

Lena Mellin, @LenaMellin

Aftonbladets politiska kommentator lyckas med konststycket att  använda hård retorik och ändå uppskattas av såväl höger som vänster. Stryker aldrig varken regering eller opposition medhårs utan slår med besked ordentligt till när hon bedömer att det är förtjänat.

Svend Dahl, @svenddahl

Statsvetardoktor tillika chef för Liberala nyhetsbyrån. Skarp formuleringsförmåga och har lysande förmåga på att fånga in frågorna som svensk liberalism ställer sig idag.

Margit Silberstein, @margitsilber

Politisk kommentator på SVT och även författare inom politisk journalistik. Silbersteins förmåga för analys om politiska processer gör att hon ofta lyfts fram med kommenterar på plats i samband med dom viktiga händelserna.

PJ Anders Linder, @pjaxess

Svenskans förre politiska chefredaktör leder numera Axess, ansedd som borgerlighetens publicistiska skarpa svärd. Twittrar ofta och har stenkoll på de intellektuella debatterna världen över.

Maggie Strömberg, @maggiestromb

Skrivit hyllad bok om Miljöpartiets resa till Rosenbad och lämnade nyss Fokus för Sr och Ekotredaktionen. Har god förmåga att djupdyka in i heta ämnen.