(M)oln och åska för Kinberg Batra

Eftersom Almedalsveckan till stor del är en vecka som spenderas utomhus är det lite extra tacksamt att ha vädrets makter på sin sida. Det är aldrig kul att tala på Almedalsscenen inför en skog av paraplyer helt enkelt. Vi har gått igenom hur vädret förespås bli under de olika partiledartalen. Vem har tur, vem har otur? Vems väder återspeglar opinionssiffrorna?

I år får Moderaterna och Anna Kinberg Batra det sämsta vädret. Förra året var det Stefan Löfven och Socialdemokraterna som drog kortaste strået. Det finns alltså en viss rättvisa i moder jords fördelning av gracerna åtminstone och det kanske är bra för demokratin.

Söndag, Jan Björklund – mestadels molnigt och 18 grader
Först ut för året är Jan Björklund. Folkpartiet har i de senaste Sifo-mätningarna rört sig uppåt. Moln är ju inte speciellt kul men Björklund får vara glad att det åtminstone inte regnar och se till att LUF värmer upp stämningen framför scenen.

Måndag, Annie Lööf – periodvis regn och 20 grader
Lööf har bättre tur med temperaturen än Allianskollegan Björklund. Det går inte heller åt rätt håll för Lööf och Centerpartiet i mätningarna, senast ner med en procent. Om hon slipper regn kanske hon har chansen att vända trenden i Almedalen.

Tisdag, Stefan Löfven – moln och sol 19 grader
Den som inte trodde statsministern kan bestämma i alla fall lite över vädret hade kanske fel trots allt. Socialdemokraterna går uppåt i senaste Sifo-mätningen från maj i år. Löfven föräras dessutom med ett halvt löfte om sol under sitt tal. Vänder det för Socialdemokraterna nu månne?

Onsdag, Ebba Busch Thor – molnigt och 20 grader
Lite varmt blir det i alla fall tack och lov när Busch Thor entrar scenen. Kanske inte jättevarmt men lite i alla fall. Och inget regn. Bara moln. Och så ser också opinionssiffrorna ut för Kristdemokraterna. Från att i aprilmätningarna ha legat under riksdagsspärren ligger partiet nu på 4,0 procent. Ett illustrativt väder. Men orosmolnen är fortfarande tunga. Vi får se om Busch Thor kan skingra dem.

Torsdag, Jimmie Åkesson – risk för regnskur och 21 grader
Det enda partiet i svensk politik just nu som det verkligen går bra för är Sverigedemokraterna. Alla har en åsikt om den saken. När Jimmie Åkesson äntrar scenen i Almedalen är det i alla fall varmt kring Sveriges kanske just nu hetaste parti. Dock med risk för regn. Å andra sidan verkar detta just nu vara det enda som Åkesson har orsak att oroa sig över.

Fredag, Isabella Lövin – mestadels soligt och 19 grader
Den som tror på någon form av metrologisk rättvisa skulle nog nicka gillande och bekräftande åt den här prognosen. Lite bra väder är de väl åtminstone värda nu, Miljöpartiet? I senaste Sifo höll partiet endast 4,1 procent, ett tapp med 2 procent sedan mars i år. Men allt växer ju av regn och sol, kanske även opinionssiffrorna?

Lördag, Anna Kinberg Batra – regnskur och varning för åska 20 grader
Aj, aj, aj, när oppositionsledaren Kinberg Batra ställer sig framför Almedalsbesökarna för att leverera sitt tal finns den en risk att hon måste tävla med åskguden Tor (eller Thor?). Partiet ligger i stort sett still i opinionssiffrorna. En av de stora frågorna för Moderaterna under våren har varit värdlandsavtalet och Nato-medlemskapet. Kanske är blixtar och dunder, bomber och granater trots allt en passande ljudkuliss till Kinberg Batras tal i år, det återstår att se. Årets vädermässiga förlorare är hon dessvärre oavsett det.

Söndag, Jonas Sjöstedt, Delvis soligt och 20 grader
Sist ut och veckans vädermässiga vinnare är utan tvekan Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet. Även opinionssiffrorna har artat sig något. Frågan vi måste ställa oss är bara en: hur många kommer stanna och lyssna på talet? Söndag är som bekant den absolut sämsta dagen att tala på under Almedalsveckan.