Krönika: Det är dags för en sund Almedalsvecka

Under min första Almedalsvecka var det inga problem att få tag på alkohol i Almedalen. Det stora problemet var att jag var 15 år. Det har blivit bättre.

Det har hänt mycket i jämförelse med 2005. Det är mindre än en månad kvar till Almedalsveckan och redan nu är debatten om alkoholbruket i Almedalen igång. Det har sällan varit så coolt att ta en nykter vecka.

Almedalsveckan är unik i sitt slag då veckan fyller det annars obefintliga mellanrum som finns mellan arbete och semester. Det gör att normerna flyttas till en unik nivå som svenskt medieklimat sällan ser. Det är någonting som behöver belysas och hanteras.

Redan 2014 presenterade Dagens Nyheter en kartläggning där slutsatsen var att alkoholfria alternativ ökade, vilket IOGT-NTO och dess samarbetsorganisationer har bidragit till genom Almedalsdrinken. Idag är inte alkoholklimatet som det klimat som jag mötte 2005. Idag är det bättre.

Men det kan bli bättre. 2014 undersökte Makthavares Almedalsreporter Annalena Hultman hur det var att testa en alkoholfri vecka. Donners Brasserie, dåvarande Donners Brunn, serverade läsk som ett alkoholfritt alternativ. För att ingen ville ha alkoholfritt. Samma år kunde minderåriga fritt spatsera in på både aktiviteter som Fria Moderata Studentförbundet och Centerstudenter anordnade.

Normer är svåra att ändra och trots att alternativet ur många aspekter har vuxit sig starka finns det mycket kvar att göra. Jag har tre råd till dig:

  1. Ta en Almedalsdrink. Din vecka blir så mycket roligare och du blir så mycket seriösare.
  2. Säg ifrån! Att minderåriga får tag på alkohol sker varje Almedalsvecka. Det vet vi. Säg ifrån när du ser någonting. Det kan hjälpa en framtida politiker eller en blivande PR-konsult.
  3. Ha sunt förnuft. Tar du inte en nykter vecka så bör du ta en sund vecka. De som du möter kommer att komma ihåg dig för det.

Jag vill inte tillbaka till 2005-års version av Almedalsveckan. Det ligger i tiden att ta en Almedalsdrink före ett glas rosé. På samma sätt som det ligger i tiden att se Almedalsveckan som den arbetsvecka som det faktiskt är. Ha semester kan vi ha veckan efter.

Trackbacks

  1. [...] Mer läsning: Recension: Almedalsdrinken 2015 Krönika: Det är dags för en sund Almedalsvecka [...]