Förbundsstyrelsekollegan utmanar Edin på LUF-stämman

Sommarens LUF-kongress kommer även i år innehålla en votering om ordförandeposten. Efter mindre än ett år som förbundsordförande utmanas nu Henrik Edin (LUF) av förbundsstyrelsekollegan Joar Forsell.

Häromveckan startades Facebooksidan ”Upprop för Joar Forsell till förbundsordförande”, som för närvarande har 85 gillamarkeringar, och i fredags gick Forsell så ut med en formell kandidatur i en intern kommunikationskanal för LUF. Sidans flöde ger intrycket av att ha uppmanat Joar Forsell till att kandidera, men uppgifter tyder på att Forsell själv redan vid inrättandet av sidan hade bestämt sig för att motkandidera i sommar.

Forsell har tidigare varit distriktsordförande för LUF Storstockholm och är för närvarande social- och utbildningspolitisk talesperson, samt kassör för förbundet.

Att en sittande förbundsordförande för ett riksdagsparti ungdomsorganisation under dessa former utmanas tillhör definitivt ovanligheterna inom svensk politisk kultur. Samma kväll som Forsells kandidatur formellt släpptes konstaterade Linda Nordlund, Edins föregångare på posten, i ett inlägg på Facebook att detta förfarande inte är en vanlig gång och uppmanade kandidaterna till en schysst kampanj.

Makthavare erfar att kampanjen kan röra sig om en prestigekamp mellan Henrik Edins västdistrikt och Storstockholm med Forsell i spetsen. LUF Storstockholm ska ha ett visst internt anseende som något mer vänsterinriktat än övriga distrikt.