Utas outas – lämnar Miljöpartiet för Borgerlig Framtid

Under förra året skrev vi om det nya partiet Borgerlig Framtid. Partiet bildades från början som en reaktion på decemberöverenskommelsen. Som bekant bröt Kristdemokraterna upp Decemberöverenskommelsen på sina landsdagar.

Idag meddelades ännu ett avhopp från ett av de etablerade partierna till Borgerlig Framtid. Denna gång var det dock ingen borgerlig politiker som bytte parti utan den miljöpartistiska kommunfullmäktigeledamoten Josefin Utas från Sollentuna. Makthavare ställde några frågor till Josefin Utas om hennes avhopp.

Kan du berätta kort om bakgrunden till att du bestämt dig för att lämna Miljöpartiet?

Jag känner inte den tillhörighet till Miljöpartiet och partiets politik som jag tidigare gjorde. Partiet har blivit allt mer vänster och mindre frihetligt. För mig är det viktigt med en pragmatisk politik också, och tyvärr har Miljöpartiet tappat mycket av det på den nationella planet. Lokalt i min kommun kör Miljöpartiet på den pragmatiska linjen.

Borgerlig Framtid är ett ganska litet och ganska nytt parti, hur kommer det sig att du valde att gå med just där?

Svensk politik behöver ny kraft och nya initiativ. Demokratin mår bra av dynamik. Sedan ligger Borgerlig Framtid helt rätt politiskt anser jag för vad som behövs för Sverige, som till exempel ett ökat fokus på trygghet och säkerhet. Borgerlig Framtids gröna profil är så klart något jag lockas av särskilt. Miljö- och hållbarhetsfrågor är viktiga för mig. Steget kanske ser långt ut ideologiskt från Miljöpartiet till Borgerlig Framtid. Men det är det inte för mig. Jag är en liberal och frihetlig miljöpartist och nu kanske jag blir en av de mer liberala i ett liberalkonservativt parti? Det lär jag märka. Det finns en spridning av åsikter i alla partier.

Ser du en framtid i Borgerlig Framtid, kommer du satsa på valet 2018?

Partiet satsar på att delta i valet 2018. Vad jag själv kommer att göra i eller för partiet återstår att se. Jag börjar som medlem nu och sedan får vi se vad som händer.

Kommer du lämna de politiska uppdrag du har idag för Miljöpartiet eller kommer du sitta kvar men för ditt nya parti?

Jag kommer att lämna alla mina uppdrag för partiet lokalt i Sollentuna. Jag lämnar också min plats i kommunfullmäktige. Även om jag känner att jag har lite starkare personligt mandat eftersom jag blev inkryssad så anser jag att platsen är Miljöpartiets.

Borgerlig Framtid tycks ha en viss framgång i just Sollentuna. En tidigare centerpartistisk kommunpolitiker, Bo Hansson, gick med i partiet under 2015. Till skillnad från Josefin Utas valde Bo Hansson att ta med sig sitt centerpartistiska fullmäktigemandat.