Därför avstår Trump – egentligen – den sista debatten

I natt är det dags för den sista republikanska primärvalsdebatten innan det första ”primärvalet” (Ett caucus, eller valmöte, är inte samma sak som ett primärval, mer om skillnaden här) i Iowa på måndag. Donald Trump har aviserat att han definitivt inte kommer delta i debatten. Det påstådda skälet är att Megyn Kelly kommer vara en av moderatorerna. Det egentliga skälet är ett helt annat.

Donald Trump har flera gånger hotat med att inte delta i republikanska primärvalsdebatter. Därför var det liksom pojken som ropade varg för många gånger ingen som tog honom på allvar när han hotade med att inte delta i nattens debatt, arrangerad av Fox News. Skälet uppgavs vara att Fox News-profilen Megyn Kelly, som Trump inte drar jämnt med, ska vara en av moderatorerna.

Är Donald Trump verkligen så småsint och oprofessionell att han vägrar delta i en debatt bara dagar innan första valmötet enbart för att en person han inte gillar kommer moderera den, kan man då fråga sig? Svaret är sannolikt: nej, det är han inte. Det finns en betydligt smartare och mer strategisk förklaring till att Trump väljer att avstå debatten. En del av den är just att debatten äger rum så kort tid före det första valmötet.

Trump tjänar överlag inte på debatterna. Om man jämför hans opinionssiffror under en debattdag och jämför dem med hans opinionssiffror en vecka senare, så har de i regel sjunkit. De republikanska väljarna gillar Trumps image och person. Han är frispråkig, bombastisk, politiskt inkorrekt och har ett självförtroende lika stort som Trump Tower. Det är också till hans fördel att han inte har någon politisk bakgrund. Förutom i debatterna det vill säga. Där blir det väldigt tydligt att Trump inte alls har samma koll på sakfrågorna som sina konkurrenter. Ta bara exemplet nedan, där Trump håller en lång utläggning om hur dåligt handelsavtalet TPP vore för USA, för att på en gång bli gjord till åtlöje av Rand Paul som vet mer (drygt 3 minuter):

Enligt realclearpolitics.coms sammanvägda opinionsmätningar så hade Trump samma dag som den första debatten 24,3% väljarstöd, en vecka senare hade det minskat till 22,5%. Dagen för den andra debatten hade han 30,5% väljarstöd, en vecka senare 25,7%. Dagen för debatt nummer tre uppgick hans väljarstöd till 26,8%, en vecka senare var det nere på 24,6%. Den femte debatten är undantaget som bekräftar regeln, men trenden är tydlig. Efter övriga fem debatter har Trump backat i opinionen.

Med andra ord, Trump leder inte Republikanernas primärval tack vare sina debattinsatser, han leder det trots sina debattinsatser.

Som den som leder opinionen är Trump dessutom den alla de övriga kandidaterna kommer angripa hårdast i debatterna. Att i det läget ställa upp i en debatt dagar före valmötet i Iowa skulle med största sannolikhet göra mer skada än nytta. Naturligtvis kan han inte säga det, han behöver ett svepskäl. Valet föll på Megyn Kelly, som han twitterbråkat med hela hösten.