Tio saker som inte händer i Almedalen 2016

I dagarna sitter många organisationer och drar sig i håret över vad de ska hitta på under sommarens Almedalsveckan. Vilka trender ser vi och vad är värt att hitta på för att fånga så mycket uppmärksamhet som möjligt? I en tid av spekulationer kan Makthavare.se med all säkerhet berätta vad som inte kommer hända under årets mest omtalade vecka.

1. Olof Palme kommer inte återuppstå

Dåtiden är faktiskt över och Almedalsveckan tar varje år nya former med nya människor. Äldre mediegubbar må tro att allt ska vara som det alltid ha varit, men så kommer inte vara fallet i år heller.

2. Monologer kommer inte vara inne

Det var det inte förra året, året innan det eller alla andra tidigare år. Seminarieformer i form av monolog utan publikmedverkan är mer ute än någonsin.

3. Vädret kommer inte vara optimalt

Vi kommer ihåg 2015 som ett fint år, 2014 som ett regnigt år och 2013 som ett dimmigt år, men kan vi inte vara överens om att alla år har haft helt normalt juliväder?


4. Det kommer inte gå att konkurrera med partiledartalen

Om man inte är Özz Nüjen är det dumt att ens försöka. Politiken är alltid i fokus i Almedalen och det är talen som sätter agendan för veckan.


5. Primes rosémingel kommer inte vara på första plats på Makthavares mingellista

Detta ramlade ner som en bomb för Prime-folket förra året, så vi vill redan nu förbereda PR-byrån på en repris i år. Beware!


6. Det kommer inte vara tydligt om man får öppna kylen på presscentret

Mest oklara förra året. Vi vet fortfarande inte om man fick använda den eller inte.

7. Teknikföretagen i hamnen kommer inte att få uppmärksamhet

Vi tycker synd om dem varje år, men likväl går det lika illa och det kommer säkerligen göra det i år igen. Däremot vill vi slå ett slag för att gå en rundtur på Sigrid.


8. Det kommer inte vara okej för Sverigedemokrater att trakassera journalister

Förvisso är det inte bara under Almedalsveckan som diverse sverigedemokrater har svårt med vett och hyfs, men vi blir inte förvånade om det händer igen. Precis som alla andra år.


9. Den som på seminariet säger “detta är egentligen ingen fråga men” kommer inte att saknas

Bara sluta. En fråga är en fråga och en kommentar är inte välkommet. Det kan ni ta på minglet efteråt.


10. Det är inte värt att inte åka till Almedalen

I år var det inne att högt betona hur glada mediepersonligheter var för att de inte behövde åka till Almedalen. Det var lätt att se igenom. Almedalsveckan är ett bevis på ett välfungerande demokratiskt system och det är någonting som vi ska värna om och vara stolta över. Likt alla andra år kommer veckan bli fantastisk!

Jessica Schedvin
Dahlia Naji