Almedarlings 2015

Varje år brukar vi lista ett par så kallade Almedarlings – snälla och dedikerade människor i Almedalen som går above and beyond för att hjälpa oss på Makthavare eller andra medmänniskor. Så även i år.

Foto: Almedalsveckan.info

Foto: Almedalsveckan.info

Årets första Almedarling är personalen på Wisby Jervägshotell. Vi på Makthavare befann oss i en prekär situation, vi var tvungna att lämna vårt första boende klockan 10 på fredagen och fick inte tillgång till vårt andra förrän klockan 15 samma dag. Samtidigt hade vi en poddintervju med Elisabeth Svantesson som inte gick att omboka inbokad klockan 10.30. Vi berättade om vår situation för personal på Wisby Jernvägshotell och de trollade fram en privat lägenhet som låg i anslutning till hotellet åt oss. Vi är enormt tacksamma, och de är självskrivna Almedarlings!

Almedarling nummer två är en anonym kvinna som arbetar på Almedalens presscenter. Makthavare har haft oerhörd otur med tekniken den här veckan, en datorladdare och en telefonladdare har lagt av helt och hållet och ett par webbtjänster vi använder oss av har krånglat. När Makthavares chefredaktör Joakim Holmertz bara hade 7 procents batteritid kvar på mobilen och presscentret bara hade HTC-laddare till låns så erbjöd en kvinna som arbetar där honom att låna hennes egen laddare. Vi vet inte vad du heter, men du är guld! Faktum är, att hela presscentret förtjänar att utses till Almedarling. Serviceinriktad personal ledd av Region Gotlands pressansvarige Tomas Ängshammar gör tillvaron för alla stressade journalister så behaglig som möjlig. Luftkonditionering, utmärkt internet trots hundratals användare, aldrig sinande kaffe och hungerstillande smörgåsar. Tack ska ni ha hela gänget, en stor eloge till er alla!

Den tredje Almedarlingen på listan är Claudia, som jobbade som eventpersonal på Skandias mingel. Situationen liknade den ovan, och tre från Makthavare-redaktionen befann sig på Skandias mingel med snabbt sinande batteritid i sina telefoner. Claudia förbarmade sig över oss och ordnade fram ett par laddare ur ett förråd.

Almedarling fyra är Intellecta Corporate. Intellecta har i år liksom tidigare år tillhandahållit mängder av bra och nördig almedalsstatistik åt oss och alla andra intresserade genom sitt utomordentliga Almedalsbrevet. Intellectas Hampus Brynolf (som för övrigt sitter i Makthavares styrelse) är dessutom den som ligger bakom Almedalsanmälan, som gör det möjligt för tusentals personer att optimera sin Almedalsvistelse genom att på förhand se vilka av deras kontakter som också kommer vara i Almedalen.

De två senaste åren har vi uppmärksammat @minifixar, som varit Almedalens tveklöst största Almedarlings! De har skjutsat, hämtat, lämnat, handlat, tipsat och mycket mer. Kort och gott, gjort allt för att underlätta allas Almedalsvistelse. Dessvärre har de inte varit här i år och vi har saknat dem oerhört, likväl så förtjänar de detta korta omnämnande. Den glada nyheten är att de i år, i alla fall delvis, ersatts av Uber, som erbjudit människor gratis skjuts hit och dit runt, in i och ut ur Visby. Tack för det Uber, ni är årets femte Almedarling.