När aktivismen kom till Almedalen – vi träffar FEMEN

Vi minns alla den aktion som den feministiska gruppen FEMEN utförde mot Fredrik Reinfeldt under hans tal i Almedalen förra året. Men vilka är FEMEN och vad vill de? Vi har träffat FEMEN-aktivisten Jenny som berättar om sin kamp, sina arbetsmetoder och priset man kan behöva betala.
FEMEN är ett feministiskt sextremistiskt nätverk som bildades i Ukraina 2008 av Anna Hutsol, Alexandra Schevchenko och Oksana Shachko. När den nuvarande ledaren, Inna Schevchenko, gick i landsflykt flyttade gruppens högkvarter med henne till Frankrike.
- FEMEN började som en rörelse mot sexindustri och trafficking eftersom i stort sett alla tjejer i Ukraina känner någon som är utsatt eller har varit utsatt för trafficking. Ukraina är ett av Europas mest patriarkala land och präglat av diktaturer. All religion sammanflätad med statsmakt i teokratier kämpar FEMEN också mot. Vi kämpar över huvud taget mot patriarkalt förtryck. Kampen för rätten till samkönade äktenskap är t.ex. en sådan fråga om religiösa föreställningar som vi engagerat oss i i flera länder, berättar Jenny.
Sedan FEMEN började i Sverige 2012 har stödet främst kommit från exil-iranier som flytt från det religiösa förtrycket i Iran, samt från personer från andra islamistiska länder. Den aktiva gruppen består av HBTQ-personer med internationellt blandad bakgrund.
- Vi har blivit starkt kritiserade för att vara ”neokoloniala” och att folk menar att vi försöker tala om för kvinnor i muslimska länder hur de ska leva. Det stora missförståndet är att när FEMEN började engagera sig i patriarkalt förtryck inom islam var först när Aliaa Elmahdy  i Egypten reste sig mot förtrycket hon växte upp i och publicerade en nakenbild på sig själv på sin blogg och sedan anslöt sig till FEMEN och gjorde den första FEMEN-aktionen i Sverige. Hon har nu asyl i Sverige och är den som jag kämpar med och är dömd tillsammans med. För Aliaas aktion i Stockholmsmoskén mot Muslimska Brödraskapet och Sharia är vi dömda och för aktionen på ryska ambassaden för HBTQ-rättigheter också.
- Jag lever fullt ut i en global värld. Den här veckan avrättades två kvinnor i Syrien dömda för häxeri. För mig spelar det ingen roll om det sker i Syrien eller om de avrättas i Växjö. Det är patriarkalt mord på kvinnor helt enkelt, konstaterar Jenny.
Under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen förra året, Supervalåret 2014, utförde Jenny tillsammans med tre andra FEMEN-aktivister en aktion. Denna händelse har blivit smått legendarisk i Almedalssammanhang, bland annat har den listats under rubriken Almedalshistoria av Svenska Dagbladet. Aktionen gick ut på att tränga sig så långt fram de kunde och med sina bara överkroppar som politiska plakat framför kamerorna protestera mot gruvindustrins exploatering och brist på ansvar runt om i världen. De budskap de målat på sina bröstkorgar syftade alla till att kritisera gruvexploateringen på olika ställen runt om i världen. ”Lobbyists go home” och ”Stop mining boom” var Jennys tre FEMEN-kamraters budskap. Själv hade Jenny valt ett mer lokalt perspektiv och skrivit ”Ojnare rebel”.
- Vi ville belysa internationella frågor via det lokala exemplet Ojnareskogen. Gruvindustrin med sina lobbyister har makten och de kör över civilsamhällets människor. De slår ut människors liv och därför vände vi oss emot hela den transnationella gruvindustrin som inte tar ansvar för konsekvenserna av sin exploatering och sitt avfall berättar Jenny nu, ganska exakt ett år senare.
- Vi blev tagna brutalt och direkt. Första tanken när vi hamnade i polisbilen och sen i arresten var att vi hade misslyckats. Men när jag blev släppt ur häktet var det massor av journalister som väntade på andra sidan gallret och då förstod jag att vi hade lyckats. Vi är alltid medvetna om att vi kommer att gripas så det var ingen överraskning. Det ingår.
Du blev utesluten ut Miljöpartiet för det här?
- Nej. Jag stod som fjärde namn på riksdagslistan och fick som ultimatum att välja mellan fortsatt riksdagskandidatur och fortsatt FEMEN-aktivism. Och jag svarade ”både och”. Jag tror fortfarande att det hade varit bra med en aktivist i regeringen eller riksdagen. Det hade varit en betydelsefull signal globalt. Samtidigt som vi pratar så torteras och mördas aktivister världen över. Det är farligt att ha ett fyrkantigt homogent politiskt styre utan även udda människor. På frågan om det är lämpligt att en FEMEN-aktivist sitter i riksdagen så är mitt svar att jag tycker mångfalden är viktig. Jag saknar mångfalden också här i Almedalen. Uppförandekoden är väldigt steril här med få kreativa inslag.
Vid Annie Lööfs tal blev du omringad av poliser, kan du berätta om det?
- Ja, det var ju första kvällen här. Sedan dess har jag varit omringad varje kväll av poliser. Men till Jimmie Åkessons tal hade de börjat släppa lite på det. Jag hade inte planerat att göra någon aktion alls. Det jag gjorde sen vid SD:s tal var, som jag svarat till dig, för att jag inte ville ge SD extra utrymme och framsidor på tidningarna. Det var en liten grej, ingen FEMEN-aktion alls utan bara jag som OFOGLIG privatperson. Men jag tänkte att jag gärna konkurrerar lite med dem om allt utrymme de får. Jag ville b göra en liten grej och störa lite. Jag drev med hans påstådda engagemang för barnen. Det tycker jag rimmar illa med ett parti vars medlemmar och politik bara bryr sig om vissa barn, det är rasistiskt. Våldet mot romer som göds av deras retorik och vi ser och hör hur samhället överensstämmer med mobbarna. De har så löjligt dålig självinsikt att de inte förstår hur lika de är islamisterna som de själva kritiserar. Den konservativa islamismen patriarkala strukturer är på många sätt lim Sverigedemokraternas konservatism
- Jag blev nedslagen av en man som jag gissar var sverigedemokrat och reste mig upp och fortsatte fram ömsom ropande och ömsom nynnande ”barnasinne”. Eftersom jag inte ville ge Jimmie Åkesson några fler offerkoftor siktade jag in mig på en av säkerhetsvakterna innan scenen och avrundade störningsmomentet rätt lugnt med poliserna som drog bort mig. Det blev några intervjuer och jag fick många positiva reaktioner, samt ett antal hatmeddelanden.
Kommer vi få se några fler aktioner i veckan?
- Det tror jag inte men vi får se. Mitt fokus just nu ligger på Ojnareskogen. Det har varit ett annat fokus än FEMEN för mig den här veckan.
Kommande år då?
- Det är absolut inte uteslutet. Vi ser liksom andra att Almedalen är viktigt politiskt och medialt. FEMEN:s språk är bildspråket via fotona med våra politiska budskap som utmanar vad samhället håller heligt eller håller tyst om. Vi betalar ett annat pris än andra för tid och utrymme här. Uteslutning från arbetsmarknaden följer till exempel för en kvinna som är högljudd, arg, olydig och barbröstad. Min nästa rättegång är 25:e augusti och handlar om min aktion mot Pegida i Malmö. Den handlar återigen om hur förargelseväckande en barbröstad kvinnokropp är når den inte agerar i syfte att tillfredsställa.