Lugnet efter stormen har sina fördelar

Tre veckor om året brandskattas Gotland och Visby av fastlänningarna. Branden under Almedalen släcks med spetsade och ospetsade Almedalsdrinkar, av rosévin och en och annan pilsner. Men Almedalsveckan är i praktiken inte en vecka, den är max 5 dagar. Huruvida det beror på att besökarnas ben blivit trötta av springande upp och ner för de branta gränderna eller helt enkelt på att helg är heligt och därmed ledigheten inledd för journalister, PR-människor och företrädare för den ideella sektorn kan vi låta vara osagt.
image
Men faktum kvarstår. Att tala under lördagen eller söndagen är ingen tacksam uppgift. Kanske kan man dra slutsatsen att det förhåller sig så att Jonas Sjöstedt ikväll kan blicka ut över en publik som enbart består av hans egna tappra partimedlemmar och de kvardröjande folkpartister som vill se Jan Björklunds tal imorgon på plats. Och ska man ta en titt på antalet evenemang som arrangeras under de två sista dagarna av Almedalsveckan kan man konstatera att lördagen endast bjuder på 34 stycken och söndagen bara 16.
Det finns vissa positiva saker med att vara kvar i Almedalen såhär i den sista andningen av årets upplaga av det som man tydligen inte får kalla politikerveckan (jag föreslår att vi börjar kalla det för 3P-veckan, syftande på de tre stora aktörerna i Almedalen: Politiker, PR och Press). Bland dessa fördelar kan nämnas:
- När besökarna blir förre blir även utdelarna av allt detta gratismaterial förre.
- Trängseln för att komma igenom portalen mellan Almedalsparken och Donners plats kommer vara betydligt lindrigare.
- Att få bord på en av Visbys alla restauranger kommer vara betydligt lättare ikväll.
- Förre konkurrerar om smörgåsarna på Presscentret.
image