Innovativ modevisning med stål i fokus

På torsdagen hölls ytterligare ett innovativt seminarium. Denna gång var det en modevisning där vinnaren av Project Runway Sverige Naim Josefi visade upp skor som han designat åt Lady Gaga. Dagens huvudsakliga tema var dock inte skor, utan 3D-printing och svenskt stål.

3D-printing, eller additiv tillverkning som det egentligen heter, är på frammarsch och idag kan vem som helst köpa en 3D-skrivare på Clas Ohlson om än för 13 000 kronor. Metoden utvecklas hela tiden, och ett av de senare påfunden är inblandningen av stålpulver. Det är med hjälp av sådant som designern Naim Josefi har skapat skorna som ursprungligen gjordes för Lady Gaga. Han spår att tillvägagångssättet är framtidens digitala skrädderi, eftersom man genom den kan göra exakta måttanpassningar efter bärarens former.

Under seminariet bjöds det på lunch, samt en informativ genomgång av 3D-printings bakgrund och användningsområden. Även om det rent tekniska kring metoden presenterades låg huvudsakligt fokus på kombinationen 3D-teknik, mode och stål. Det bedöms bli ett utmärkt sätt att förbättra hållbarhets- och återvinningsaspekter inom modebranschen. Efter föreläsningen med Lisa Kjellén (Höganäs AB), Martin Elofsson (Grafiska Företagen), Klas Boivie (Sandvik) och Bo-Erik Pers (Jernkontoret) förevisades skorna av moderatorn Elin Fredberg (Swedish Fashion Council). De var otroligt futuristiska till designen och det är tydligt att de skapats just för Lady Gaga.

Vi vill visa teknikutvecklingens framsteg och att stål som material har många miljömässiga fördelar. 3D tekniken skapar nya möjligheter och eftersom stål är 100% återvinningsbart så kan vi skapa hållbara produkter som kan återvinnas i evighet, säger Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

Sammanfattningsvis vill Makthavare gratulera Jernkontoret till ett väl genomfört seminarium med innovativ touch och en god avvägning mellan informativ föreläsning om 3D-teknik och modevisning. Fler arrangörer borde se och lära av den här typen av upplägg.

IMG_6272

 IMG_6278

 gaga