Hallå där, Alfred Askeljung!

Almedalsveckan är ännu inte slut och en som står ut till det sista dagarna är Centerstudenters nyvalda ordförande Alfred Askeljung. Vi träffade honom under parollen ”Kaffe med Affe” och pratade om hur hans Almedalsvecka har varit!

Hur har veckan varit?

Mycket bra! Speciellt Centerstudenters mingel var mycket trevligt och välbesökt. 300 personer kom och en halvtimme innan vi öppnade var det kö längs gatan.

Under veckan har det varit fokus på internt arbete och förberedelse inför partistämman. Vi vill kunna förnya vår egen politik med fokus på den ekonomiska politiken, men även inom miljö- och utbildningspolitiken. Även arbetsmarknadspolitiken och försvarsfrågan är två av våra prioriteringar inför partistämman.

Hur ser du på NATO?

Jag är för ett NATO-medlemskap och jag har stora förhoppningar inför stämman. Opinionen i Sverige har förändrats och det märks även internt i partiet. Speciellt bland unga ser jag en trend för ett starkare försvarssamarbete, men i partiet är det inte bara en ungdomsfråga. Det finns ett brett stöd.

Det är din första Almedalsvecka som ordförande. Vilken skillnad är det från föregående år?

Det är min sjunde vecka och denna vecka innehåller självklart ett större representativt ansvar och mycket mer kontakter med människor. Det är en slimmad och mer professionell vecka och inga stora utspel har skett. Det är en annan stämning!

Det har varit en kul vecka där jag har träffat människor och njutit av solen.

Vad har varit roligast?

Självfallet #DJBattle. Jag visste inte att Annika Strandhäll kunde dansa.

Är det någonting som har varit mindre roligt?

De politiska tongångarna i migrationsfrågan. Därför är jag glad att Centerpartiet har varit tydliga med att vi vill ha ett öppet Sverige för alla, oavsett deras bakgrund.

Vilket var det näst bästa talet?

Annie var självfallet bäst, men jag uppskattade även Ebba Busch Thors tydlighet gällande IS och försvarsfrågan. Vi har en orolig säkerhetssituation både i närområdet och i Ukraina. Jag tycker att regeringen har agerat bra, men det finns mer att göra.

Vad ser du mest fram emot inför nästa års Almedalsvecka?

Centerstudenters mingel. Och en skarpare debatt om att utbildning ska löna sig. Jag vill även se bättre gemensamma Alliansförslag mot den röda regeringen. Det är nu en tid av politikutveckling, och därför har jag stora förhoppningar inför nästa Almedalsvecka

Vilka är dina tre viktigaste saker att ha med under en Almedalsvecka?

I år var det solglasögon, solskyddsfaktor, vattenflaska och ett glatt humör!