AKB tävlar inte om ledartröjan, hon har den redan på sig

Kinberg-Batra inleder sitt tal med att prata lite om sommaren och semester. Från semester är tankegången för många av oss svenskar, och inte heller för Kinberg-Batra tycks det, steget långt till att nämna Grekland. Men i detta fall inte i så positiva ordalag. Moderatledaren levererar stark kritik mot den grekiska vänsterregeringen. Hon nämner även helt kort försvarsfrågan och även kampen mot Islamiska Staten. Sedan sparkar Kinberg-Batra igång det avgjort tyngsta avsnittet i sitt tal. Jobben.

Moderaternas besked är detsamma nu som tidigare och inte speciellt förvånande. Om man vill kan man låta Carl Bildt säga det: ”Sverige behöver fler jobb, jobb, jobb och för att få fler jobb, jobb, jobb behöver vi lägre bidrag, bidrag, bidrag”. Mycket må ha ändrats mellan Carl Bildts tid som ledare för de gamla moderaterna och Kinberg-Batras Nya Moderaterna. Men just på denna är linjen spikrak.
Vi får en berättelse om Moderatledarens eget första arbete och sedan en detaljrikt målad bild av vikten av att komma in på arbetsmarknaden och få sitt första jobb. Kinberg-Batra är självsäker, lugn och gör visserligen debut på Almedalsscenen men ämnesmässigt är hon på hemmaplan och det märks.
Sedan levererar Anna Kinberg-Batra ett batteri av förslag som är tänkt att ge flera sitt första jobb. Hon talar om åtgärder som att bygga ut Yrkesvux med 8000 platser, att alla oavsett ursprung ska ha 9 års grundskoleutbildning och sänkt skatt för alla som får sitt första jobb, något hon kallar ”Första-jobbet-avdraget”.
Om man ska hålla extra utkik efter något i Kinberg-Batras tal är det utan tvekan att Kinberg-Batra inte med ett enda ord nämner decemberöverenskommelsen. Däremot säger hon att hon vill bilda en moderatledd Alliansregering ”senast i valet 2018″. Den som vill tolka in något i detta bör nog se det som att Kinberg-Batra inte utesluter ett nyval innan 2018.