Snålt med demonstrationer under Almedalsveckan

Under supervalåret 2014 duggade demonstrationerna tätt under Almedalsveckan. Det var knappt att man vågade gå över Donners plats av rädsla för att oavsiktligt dras med i ett demonstrationståg till förmån för någonting man ogärna vill förknippas med. För det var inte bara många demonstrationer, utan ett par ganska kontroversiella också.

Det numer nedlagda nazistpartiet Svenskarnas Parti demonstrerade, och anti-abortförbundet Ja Till Livet storsatsade på att torgföra sina åsikter. Allt som allt beviljades drygt 30 demonstrationstillstånd förra året. I år är det desto snålare med demonstrationer. Fram till och med den 22 juni hade Polismyndigheten på Gotland endast fått in och beviljat fem demonstrationstillstånd.

Störst räknar RFSL Gotland och Unga Feminister med att bli. RFSL Gotland anordnar en demonstration som just ska till att börja och som de uppskattar att 500-1000 personer kommer att delta i, och Unga Feminister arrangerar tillsammans med Grön Ungdom och Ung Vänster en antirasistisk marsch ikväll klockan 19. Unga Feminister räknar med att cirka 1000 personer kommer gå med, i nuläget ser det emellertid ut som att de kan komma att bli besvikna då endast i runda slängar 200 anmält sig till demonstrationen på Facebook.

Den mest högljudda processionen på Visbys gator under veckan är dock sannolikt – sin litenhet till trots – Expressens paraderande getingar med sin marscherande orkester.

Utöver RFSL och Unga Feminister med vänner har även Greenpeace, Rädda Barnen samt Stiftelsen Svenskt Demenscentrum ansökt om och beviljats demonstrationstillstånd.