Konsensus rådde när lärarfacken arrangerade debatt

Under onsdagen arrangerade Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet tillsammans en skoldebatt där förväntningarna var höga. Under en timme fick publiken interaktivt delta i en intensiv skoldiskussion med utbildningsminister Gustav Fridolin, Camilla Waltersson Grönvall (m), Lena Hallengren (s) och Christer Nylander (fp). Fackförbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand (Lärarförbundet) och Bo Jansson (Lärarnas Riksförbund) agerade expertpanel och verkade nöjda med diskussionerna. 

Den heta frågan om lärarbristen inledde diskussionen och moderatorn Cecilia Garme konstaterade att läraryrket står inför en stora brister, vilket Gustav Fridolin kommenterade med att lärarnas måste få möjlighet att stanna inom yrket genom att få en tydligare löneutveckling med fokus på arbetsmiljöfrågor. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall höll med och konstaterade att avhoppade lärare måste tillbaka till yrket. I publiken fnissades det om att majoriteten av panellisterna på scenen faktiskt är avhoppade lärare, vilket dock inte kommenterades närmare.

Folkpartiets Christer Nylander påpekade att höjda löner är nyckeln för en ökad yrkesstatus. Lena Hallengren från Socialdemokraterna höll med och nämnde att hon även vill ge cred till de verksamma lärare, vilket togs väl emot av den lärartäta publiken.

Fridolin betonade vidare att bilden ”av en lärare som kvinna bakom en hög papper” måste förändra, men utan att gå in på det ytterligare går diskussionen in på nationella prov och digital rättning, där panelen återigen håller med varandra.

Lönefrågan var i fokus. Waltersson Grönvall lyfte fram karriärtjänster för lärare, vilket hon menar har byggt upp lönerna underifrån. Regeringen presenterade tidigare att de satsar 3 miljarder på lärarlönerna, vilken panelen var rörande överens om att det kommer fortgå, även om makten skulle skiftas.

Den aktuella PISA-undersökningen stod åter i fokus under debatten.

”Alla politiker har sin favoritreform att skylla på när det kommer till kunskapsresultaten. Och den är ofta en reform som det egna partiet inte har varit inblandad i”, menade Fridolin och fick medhåll. Nylander menade att ”kultur äter reformer till frukost” och syftade då till att skolkulturerna måste uppmärksammas mer.

Gällande PISA-undersökningen rådde återigen konsensus i diskussionerna. Enda gången det hettade till var när Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson konstaterade att man inte kan lova mindre klasser när det inte finns några lärare, efter att Fridolin hade föreslagit det första. Dock valde Fridolin att inte gå vidare med detta.

Diskussionen avslutades med en breef mellan Moderaterna och Folkpartiet. Folkpartiet har länge drivit frågan om ett förstatligande och Moderaterna har istället kommit med förslaget att staten ska kunna ta över huvudmannaskapet för skolor i kris. Enligt brittisk modell ska Skolinspektionen få mandat att få upp skolan på kurs igen, men ett totalt förstatligande vill Moderaterna inte se. Det kommenterade Christer Nylander med att om nu staten är så bra så kan de lika gärna förstatliga allting. 1-0 till Folkpartiet.

Debatten var en diskussion framför den heta skoldebatt som hade utlovats från arrangörernas sida. Konsensus rådde i de flesta frågor och det betonade Fridolin ett flertal gånger. Kanske en strategi för att få till de överenskommelser som Löfven så varmt talade om i sitt Almedalstal?

 IMG_4923 (1)

IMG_4941 (1)

IMG_4945 (1)

Bilder: Makthavare.se.