Fredrik Reinfeldt drog folk till hemligt byggmingel

Fredrik Reinfeldt, Panghus

Strax efter statsminister Stefan Löfvens tal igår kväll tog en före detta statsminister till orda i en betydligt mer undanskymd miljö. Fredrik Reinfeldt var inbjuden att tala om Sveriges bostadsutmaningar och hur vi kan se till att det byggs mer på en middag anordnad av det lilla byggföretaget Panghus.

Det var en exklusiv tillställning som planerades under största hemlighetsmakeri. Så exklusiv att Makthavare inte lyckades få nys om var någonstans den hölls förrän vi fick en inbjudan. Det säger en hel del, då vi varje år får frågor från paffa mingelarrangörer om hur vi känner till allt om deras förmodat hemliga mingel.

På många mingel och seminarier går det att ana en viss homogenitet i besökarna vad gäller exempelvis klädstil och ålder. Detta var dock inte fallet på Panghus middag. Det var en brokig skara inbjudna som började strömma in när dörrarna slog upp. Somliga var nätt och jämnt myndiga, andra hade med råge passerat gängse pensionsålder. Vissa dök upp i kostym och långklänning, andra i trekvartsbyxor och sandaler. Värt att notera för andra mingelanordnare är alltså att en tidigare statsminister av allt att döma är ett utomordentligt dragplåster för den som vill dra en blandad skara besökare.

En sak hade de allra flesta emellertid gemensamt: en koppling till byggpolitik. Det var ledamöter från kommunala byggnadsnämnder, kommunalråd samt kända och okända profiler från byggbranschen. Också en och annan journalist fanns på plats.

Middagen bestod av en förträfflig medelhavsbuffé, som är en lågoddsare till att bli utsedd till årets mingelmat i Makthavares stora Almedalslista i slutet på veckan.

Efter middagen och en presentation av företaget Panghus och deras affärsidé tog Reinfeldt till orda, och hans budskap var tydligt och vagt på samma gång. Han avfärdade genast somligas anspråk på att veta alexanderhugget som skulle lösa Sveriges bostadskris, oavsett om det stavas subventioner eller marknadshyror. Det som istället behövs menade han är regelförändringar. Inte nödvändigtvis fler eller färre regler, men de regler som finns måste vridas, böjas, stöpas om och töjas för att bättre främja bostadsbyggande. Bland andra nämnde han bullerreglerna och de rikliga möjligheterna att överklaga byggprojekt, men vilka regler exakt som behöver förändras uttrycktes inte explicit.

Under den efterföljande utfrågningen fick Reinfeldt frågan om inte han och den regering han ledde hade viss skuld i att bostadssituationen ser ut som den gör. Det var inte något han uttryckligen förnekade, men han gav ett klassiskt politikersvar där han pekade på långsiktiga trender och att Sverige haft brist på bostäder i flera decennier, samt pekade på att Sverige drogs med i en global ekonomisk kris strax efter att alliansregeringen tillträdde.

Efter att Reinfeldt tackats för sin medverkan med en blombukett och en Djurgården-tröja med ”Reinfeldt” tryckt på ryggen (motvilligt överräckt av Panghus VD och AIK-supportern Johan Magnusson) avslutades arrangemanget med en spelning av det nyligen återförenade hiphopbandet Just D.