Recension: Almedalsdrinken 2015

Under gårdagens Makthavaröl på temat Almedalsveckan blev det, utöver intressanta diskussioner kring deltagande och opinionsbildande under vår allas favoritvecka, smygpremiär för årets Almedalsdrink. Vi fick möjlighet att provsmaka!

Almedalsdrinken är ett initiativ från bland andra Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) som är tänkt att uppmärksamma alkoholkonsumtionen under veckan och erbjuda ett promillefritt alternativ. Tidigare år har drinken smaksatts med jordgubbar, fläder, hallon och citron, och även 2015 drar smaken åt det syrliga hållet. Skaparen av drinken är bartendern Örjan Åslund.

Både paneldeltagare och Makthavares redaktion fick prova årets almedalsdrink och de fanns även att köpa i baren. Enligt UNFs ordförande Malin Thorson innehåller den citron och lime, utöver den gigantiska gurkskivan som upptar i vart fall en tredjedel av glaset och främst ska vara dekoration. Det generella omdömet från provsmakarna är positivt, och merparten motiverade det med att de ”föredrar sura drinkar” eller ”ogillar söta drinkar”.

Makthavares Jonas Morian ser särskilt positivt på det, eftersom tidigare Almedalsdrinkar i hans mening har varit för söta. Några i smakpanelen ställer sig frågande och halvt skeptiska till gurkan, som med Sofia Arkeståls ord ”inte är så imponerande”. Åsa Märs från Unionen gjorde dock den skarpa observationen att gurkans storlek kan vara nyttig eftersom det sällan äts tillräckligt i Visby under Almedalsveckan och att lite stödgurka då kan vara på sin plats.

Almegas Markus Welin var storsint och gav drinken fyra-av-fem-räkmackor-på-Kallis. Redaktionens Jonas Lundgren tyckte att den smakade lite som en whisky sour utan whisky medan Makthavares nyhetschef Jessica Schedvin var omåttligt positiv och bedömde drinken vara enormt god.

Den slutliga frågan vi alla ställer oss är emellertid exakt vilka ingredienser som ingår i drinken. Thorson ville inte riktigt avslöja den exakta kompositionen, men givetvis bevakade Makthavare baren medan drinken blandades till. Bland de skönjbara ingredienserna fanns något som liknade citron- och limejuice, den ovan nämnda gurkan, otroligt mycket krossad is, en skvätt Ginger ale och, otippat nog, Bob päronsaft.

Mer information om hur du får denna drink till ditt event i Almedalen hittar du här!

CF80r_RUUAAwxmW