Borgerlig Framtid vill utmana Alliansen och SD

Speciellt uppmärksammat blev det inte när Anders Königsson och de andra som var med från början bestämde sig för att lansera ett nytt politiskt parti i Sverige. Partiet heter Borgerlig Framtid och lanserades i februari 2014. Men sedan dess har det tuffat på i all enkelhet och efter decemberöverenskommelsen räknar partiet nu med att komma in i riksdagen 2018.

Partiet kan visa upp resultat i form av två kommunala mandat, ett i Höganäs där en avhoppad sverigedemokrat nu representerar Borgerlig Framtid. Det andra mandatet finns i Sollentuna där en avhoppad centerpartist nu sitter som representant för Borgerlig Framtid. Det är alltså hittills inte av egen kraft som partiet har sin parlamentariska representation.

Den 23/4 i år presenterade Borgerlig Framtid sin nya partistyrelse. I den nya styrelsen syns bland annat den före detta sverigedemokratiska kommunpolitikern Marie von Rietberg, Ilan Sadé som tidigare var ordförande för Centerstudenter och Andreas Swedberg som tidigare var vice ordförande för Moderata studenter på Högskolan i Borås. Det har också meddelats att partiets ordförande Anders Königsson och vice ordförande Bo Hansson kommer att jobba heltid för partiet. Makthavare har ställt några frågor till partiledaren Anders Königsson.

Vilka tänker ni er ska attraheras av ert parti?

Vi ser hittills att de vi främst attraherar är missnöjda före detta alliansväljare. Sådana finns det väldigt många av, inte minst efter Decemberöverenskommelsen. Men vi ser även en stor potential i att väljare från i alla andra partier attraheras av Borgerlig Framtid, Vänsterpartiet kanske undantaget. Detta då vi för en bred politik som kan attrahera många. Den blågröna inriktningen med Säkerhet och trygghet respektive Hållbart samhälle som främsta kärnfrågor är säkerligen också något som många står bakom.

Hur har det gått att dra igång ett nytt parti, hur har gensvaret varit?

Att starta ett nytt parti är som att starta ett nytt företag. Det krävs väldigt, väldigt mycket arbete och utgången kan till en början te sig väldigt oviss. Men gensvaret har varit väldigt bra och det ökar hela tiden, i takt med att allt fler får kännedom om oss. Vi ser framför allt ett kraftigt ökande intresse efter Decemberöverenskommelsen. Den unika politiska situationen, med väldigt många missnöjda alliansväljare, spelar oss klart i händerna.

Jag har läst någonstans att ni siktar på att komma in i riksdagen 2018, bör Alliansen vara oroliga att förlora röster och mandat?

Vi siktar på att komma in i riksdagen med god marginal. Något som i vanliga fall kan te sig orealistiskt för ett så pass ungt parti (officiellt bara strax över ett år gammalt). Men med den rådande situationen är det inte bara möjligt utan fullt logiskt. Då allianspartierna i grunden har svikit sina väljare vore det snarast märkligt om det inte skulle komma något annat borgerligt parti och fylla det politiska tomrum som finns. Vi kommer aldrig någonsin att ingå i Decemberöverenskommelsen, eller något liknande påhitt. Då väljarna får den vissheten kring var vi står kommer vi garanterat att locka ännu många fler till oss.