Tio aprilskämt att komma ihåg

Åter till normalitet. Först april är över och således även lurandet. Även i år levererades det flera politiska skämt, som togs emot med varierande reaktioner. Vi har samlat de mest minnesvärda.

Årets vinnare är självklart Arbetarbladet med rubriken ”Lars Beckman: ”Jag är ett konstprojekt””. Den tidigare riksdagsledamoten pekas ut som en förklädd socialdemokrat i stil med Hanna Widerstedt och kommenterar själv detta med ”det är alltid roligt att luras med twittervänstern”. Ingen gick på det, men alla skrattade.

Grön Ungdom luras återigen på Nyheter24. Denna gång föreslår de att vi ska döpa om cigarett till cigafel. Mycket roligt, tyckte alla utom några moderattwittrare.

Även Sverigedemokraterna var på skämthumör och påstod sig lägga fram ett förslag som innebar att 1 april i fortsättningen ska kallas för Stefan Löfvens dag. Orsaken är att Löfven ska ha en dag att presentera löften på och de betonar extra noga att just detta datum är väl valt.

I brist på aprilskämt från Moderaterna passar den tidigare partisekreteraren Sven Otto Littorin på att kompensera. Han lägger ut en bild på en brasa och en slipover med kommentaren ”Ibland måste man våga ta steget. Och idag händer det. Efter fyrtio år tar jag nu farväl av mina dryga tjoget slipovrar i olika färger. De ska brännas upp för att markera att det är dags för nåt nytt. Jag ska lägga om min klädstil, bli mer av en hipster. Så goodbye slipover. Hej keps. Nu blir jag en ny moderat. På riktigt.” Nu var det moderattwittrarnas tur att skratta.

PR-byrån Hill+Knowlton Strategies skämtade om att de skulle hyra zeppelinare för sina kommunikationskonsulter under årets Almedalsvecka. Zeppelinarna är finska och heter i vanliga fall ”Yks Huhti Kuu”, men har döpts om till just Hill+Knowlton Strategies. Ett skämt som har många rader som man kan läsa mellan.

Tidningen M3 skämtade om den känsliga tv-avgiftsfrågan genom att påstå att Radiotjänst har infört en ny teknik för att avslöja licenssmitare – nämligen med drönare. De får ett stort plus för den mycket ambitiösa videon.

Alkohol är ett annat populärt ämne. IOGT-NTO presenterade under gårdagen #AlkoVäck. En maskin som reducerar alkoholen från alkoholdrycker. Sedan används alkoholen till som bränsle i etanolbilar. Jätteroligt!

GöteborgsPosten lade sig i den omtvistade debatten om trängselkameror och påstod att betalstationerna från och med nu även ska användas som hastighetskontroll. Ett förslag som upprörde många!

Även Svenska kyrkan skämtade vilt. By-Folkärna pastorat i Krylbo presenterar den egna mobilappen Paulus som skannar in en QR-kod och registrerar poäng för varje kyrkobesök. Ju fler besök, desto längre kyrkoavgift. Självklart är appen döpt efter en app-ostel.

Årets mest komplicerade aprilskämt stod Svenska Kyrkan i Hässelby för. Med rubriken ”långfredagen blir ännu längre när vi skär i skärtorsdagen!” menar de att långfredagen från och med nu blir två timmar längre. Varför är dock väldigt oklart, men det har någonting med vårdagjämningen att göra.

Även Makthavare bidrog till skämtskörden med ett skoj om att Dagens medias DJ Battle kommer ställas in under årets Almedalsvecka. Detta på grund av nya bullerregler (som dock Electrolux hade en kreativ lösning på). Självklart hoppas vi få se Carl Bildt bugga på battlet även i år.