Makthavare listar: Politiska tjänstemän

Att twittra politisk är en konst som antingen kan hyllas eller leda till förödande konsekvenser. Ikväll bjuder Makthavare in Göran Hägglund till Makthavaröl, en av flera politiska supertwittrare! Men Twitter fortsätter utanför de politiska företrädarnas gränser. Vilka är det egentligen som verkar bakom våra politiker? Makthavare har kartlagt några av de politiska tjänstemän som arbetar nära några av våra mest inflytelserikaste politiker. Och självfallet har vi en tillhörande Twitterlista.

Socialdemokraterna

Marika Lindgren Åsbrink 

Politisk sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi och har tidigare gett ut den mycket läsvärda boken Systrar, kamrater! tillsammans med sin mamma, socialdemokraten, Anne-Marie Lindgren.

Ann Wolgers 

Då pressekreterare för Håkan Juholt och nu samma för näringsminister Mikael Damberg. Har tidigare upprört om klädkoder i riksdagen.

Natalie Sial

Tidigare webbredaktör för Socialdemokraternas hyllade webb och idag pressekreterare hos Ylva Johansson.

Juan-Pablo Roa 

Politisk sakkunnig hos Gabriel Wikström på Socialdepartementet. Kanske en självklar rekrytering, då Juan-Pablo är tidigare kommunikationsstrateg hos SSU?

Björn Fridén

Superbloggare som arbetar både med bloggnätverk och är grundare till Alliansfritt Sverige och dess efterträdare Skiftet. Verkar ha en förkärlek till heraldik.

Sara Yazdanfar

Styrelseledamot i SSU som tidigare har varit kommunikatör hos LO. Idag är hon Politiskt sakkunnig hos intrikesminister Anders Ygeman. Kandiderar till SSU-ordförande.

Victor Svedberg

Makthavarefavorit som arbetar med digitala medier hos Socialdemokraterna. En viktig punkt i CV:t är att han står bakom Makthavares nya webb.

Irene Wennemo

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och har en gedigen bakgrund som bland annat ledarskribent på Aftonbladet och inom LO. Supersosse.

Klas-Herman Lundgren

Politiskt sakkunnig hos Helene Hellmark Knutsson som trots sin inte alltför gamla ålders har en gedigen erfarenhet inom studentpolitik. Tidigare ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) och civilingenjör från Uppsala universitet. S-student och fotograf.

Emma Lennartsson

Nationalekonom från Handelshögskolan som tidigare har varit chef för budgetenheten vid Socialdemokraternas kansli och makroanalytiker på Carnegie. Idag är hon statssekreterare för Statsrådsberedningen och en av Stefan Löfven närmaste medarbetare.

Anne Ekberg

Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare som har en bakgrund inom förlagsbranschen. Anne har arbetat hos Löfvens sedan 2012. 

Gösta Brunnander

Pressekreterare hos framtidsministern Kristina Persson med bakgrund som pressekreterare hos SSU.

 

Miljöpartiet

Yvonne Ruwaida

Partiveteran som idag är statssekreterare hos Åsa Romson. Hon har tidigare varit ordförande för ungdomsförbundet Grön Ungdom och har även ett ursprung som riksdagsledamot.

Anders Wallner

Trevlig partisekreterare och tidigare ledamot i partistyrelsen. Och inte minst presschef för Stockholm Pride. En annan viktig merit är att han tidigare har varit en del av Makthavares redaktion!

Anna Stenvinkel

Organisationschef med bakgrund som generalsekreterare på Personskadeförbundet och som förbundssekreterare på Röda korsets ungdomsförbund.

Göran Enander

Statssekreterare på Miljödepartementet som fick sparken av förra regeringen från sin post som generaldirektör på Skogsstyrelsen. Nu är han tillbaka och är en av Åsa Romsons närmaste medarbetare.

Erika Karlénius

Politiskt sakkunnig för Gustav Fridolin och tidigare språkrör för Gröna Studenter. 

Per Olsson

Ledig riksdagsledamot som även är statssekreterare på Kulturdepartementet. Tillika supertwittrare.

Helene Öberg

Även denna supertwittrare är statssekreterare på utbildningsdepartementet. Nykterist som år 2010 blev årets lobbyist.

 

Sverigedemokraterna

Henrik Vinge

 

Mattias Karlssons lugna pressekreterare som det blåste rejält om här om dagen under Sverigedemokraterna Stockholms årsmöte. Juridikstudent som tidigare har arbetat som lärarvikarie.

Henrik Gustafsson

Press- och kommunikationschef på Sverigedemokraternas EU-kansli. Enligt uppgift gillar han statistik.

Jessica Ohlson

Mångsysslare, nämligen både förbundssekreterare i SDU, jurist och politisk sekreterare.

Pontus Andersson

Politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Malmö och andre vice förbundsordförande för SDU.

 

Kristdemokraterna

Robert Lisborg

Innehar den fina titeln administrations- och organisationschef för Kristdemokraterna och har en twitterprofil värd att följa. Almedalsnörd.

Anders Gustafsson

Partihandläggare som nästan twittrar snabbare än partiets officiella konto.

Ola Mårtensson

Omvärldsstrateg för Kristdemokraterna som ibland twittrar bibelhänvisningar. Han har tidigare arbetat på moderata Västerviks-Tidningen.

Johan Ingerö

Hårdrockare och presschef som nästan twittrar i klass med sin chef. Tidigare folkpartist.

Fredrik Hardt

Pressekreterare och speedtwittrare som ansvarar för partiets sociala medier. Selfiekung och har tidigare arbetat på Ratio. Dessutom väldigt rolig.

Acko Ankarberg Johansson

Partisekreterare som inte kandiderar till partiledare. Trots detta glad. Och svarar alltid alla på Twitter.

Mia Widell

Journalist som blev kommunikationschef. Hon har tidigare varit pressekreterare åt Mats Odell.

 

Folkpartiet

Christian Juliusson

Basar över FP i Europaparlamentet. På facebook ryktas det om att han är en Svinhufvudättling.

Elin Boberg

Ännu en ivrig twittrare som dessutom är presschef för Folkpartiet.

Erik Scheller

Framtidsnamn som numer är utredare åt partiet, tidigare politiskt sakkunnig på regeringskansliet och toppkandidat i EP-valet. Även vice ordförande i LUF.

Adam Alfredsson

Stjärnskott som hoppade direkt från gruppledare i Vara till partiets riksdagskansli. Pressekreterare där sedan två år tillbaka och ännu inte 25 år fyllda.

Maria Arnholm

Partisekreterare vars framtid det ständigt spekuleras om. Har tidigare varit på Coop Norden, Springtime och statssekreterare hos Nyamko Sabuni. ”Den första pappamånadens mamma”.

Anders Yngman

Kanslichef som är en jäkel på att affischera. Skall icke blandas ihop med inrikesminister Anders Ygeman.

 

Vänsterpartiet

Marie Antman

Kommunikationschef sedan 2014 och har tidigare arbetat som kommunikationschef för Prevent. En av de som satte vinstfrågan på agendan inför valet 2014.

Tommy Gabrielsson

Pressekreterare och webbredaktör som flitigt twittrar i både eget namn och i partiets namn. Konsult inom webbutveckling.

Erik Wiklund

Politisk sekreterare i Uppsala och Star Trek-fan.

Kalle Lindberg 

Politisk sekreterare för Vänsterpartiet I riksdagen. Namnet återspeglar innehållet.

Hanna Löfqvist 

Politisk sekreterare med ansvar för bland annat migrationsfrågor. Har tidigare varit toppnamn på partiets EU-vallista.

Féline Flodin

Vikarierande politisk sekreterare som tidigare har arbetat som undersköterska. Har en förkärlek till fina naglar.

 

Centerpartiet

Ola Spännar

Kommunikationschef hos Centerpartiet som har en bakgrund på Berghs. Låg bakom Centerpartiets ”grisspurt” inför EU-valet 2014.

Karl-Johan Karlsson 

Expressenjournalist som upprörde många när han kom ut som Centerpartist 2014. Arbetar nu som mediestrateg hos Centerpartiet

Martin Ådahl 

Centerpartiets chefsekonom som efter att ha varit VD för tankesmedjan FORES rekryterade till partiet och fick direkt stora hyllningar. En av grundarna till Fokus.

Michael Arthursson 

Partisekreterare sedan 2011 som även har varit förbundssekreterare i Centerpartiets ungdomsförbund. Tidigare meriter är bland annat att han är en av grundarna till FORES .

Hannes Hervieu 

Kommande politisk tjänsteman hos  Fredrick Federley i EU-parlamentet. Än så länga ordförande för Centerstudenter. Är känd för att twittra jätteroligt.

Kristian Ljungblad 

Stabschef hos Annie Lööf som tidigare har suttit med i styrelsens för Centerpartiets liberala flaggskepp ”Stureplanscentern”.

Emma Fahlstedt 

Webbansvarig för Centerpartiets externa kommunikation samtidigt som hon bloggar privat.

 

Moderaterna

Henrik Sjöström

Retoriker som arbetar som pressekreterare.

Mattias Keresztesi 

Innehar den mycket mystiska titeln policychef och har tidigare varit aktiv inom landstingspolitiken i Stockholms län.

Bodil Sidén 

Andra vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och pressekreterare för Moderaterna. Feminist från Norrland.

Karin Teriö 

Digital kommunikatör hos Moderaterna med ett ursprung som både webbredaktör och politisk sekreterare.

Björn Olsson 

Politisk sakkunnig hos Anna Kinberg Batra (alias AKB) och har dörrknackning som favoritsport.

Stefan Dubois

Twitterproffs som gillar att bråka med socialdemokrater och citera Winston Churchill. Är även politiskt sakkunnig för socialförsäkringsutskottet.

Per Nilsson 

Kommunikations- och analyschef hos Moderaterna. Nilsson var tidigare analyschef på Demoskop och driver en herrmodeblogg. Tidigare timbroit och har passande nog gått i Borgarskolan i Gävle.

Linda Norberg

Presschef som twittrar som sig själv och gör det bra. Mångårig pressekreterare och har även varit kommunpolitiker i Nacka Kommun.

 

Vill du följa alla på Twitter: Följ denna lista!