Vem är Peter Danielsson?

Imorgon väntas han väljas till vice partiledare för Moderata Samlingspartiet. Lite av en doldis för svenska folket, men ingen nykomling i politiken. Vem är Peter Danielsson? Makthavare.se söker svaret.

40 årig kommunpolitiker från Helsingborg med bakgrund i MUF. Känns kanske inte som några rafflande nyheter. Men Peter Danielsson är en stjärna i stigande på den nymoderata partihimlen. Eller som Helsingborgs Dagblad fyndigt formulerade det; ”Kung i Helsingborg på väg bli kronprins i Moderaterna”.

Efter examen i statsvetenskap i Lund 1995 hade Danielsson under några år ett stort antal funktioner, bland annat som lärarvikarie, politisk sekreterare och ledarskribent. I den rikspolitiska hetluften har Danielsson befunnit sig sedan 1997 då han valdes till distriktsordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Malmöhus. Sedan dess har uppdragen avlöst varandra. Först som första vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet mellan åren 2000 och 2002 under Tove Lifvendahls ordförandeperiod. Under den här tiden som vice ordförande jobbade Danielsson som kommunikationskonsult på det egna bolaget Revolver. Bolaget sysslade enligt verksamhetsbeskrivning med ” Information, kommunikation, marknadsföring och PR ur ett företagsperspektiv”.

Efter det satt Danielsson i riksdagen från 2002. Som riksdagsledamot sysslade Danielsson inledningsvis med bostadspolitik och näringslivsfrågor till en början. 2005 tog han plats i utbildningsutskottet. 2006 lämnade han riksdagen och blev vald till kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Under sin tid som Helsingborgs starke man har Danielsson varit en populär kommunpolitiker som lyckats med konststycket att behålla makten och nu är inne på sitt nionde år på jobbet. Helsingborg är den största stad i Sverige som fortfarande är borgerligt styrd efter valet i september 2014. Med sina 134.684. invånare styr Danielsson idag Sveriges åttonde största stad.

Makthavare.se har fått en kort intervju med Peter Danielsson som alltså förväntas bli förste vice partiordförande i Moderaterna under morgondagen.
Nu avgår det gamla stallet i Nya Moderaterna, in kommer Kinberg-Batra, du och Svantesson. Vad innebär det för partiet?

– Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har betytt mycket för partiet och Sverige. Vi vann förtroende 2006 för vår berättelse om Sverige och för våra förslag om fler jobb och minskat utanförskap. Då hade vi rätt svar på de samhällsproblem som Sverige stod inför. Nu krävs en ny analys av samhällsproblemen och konkreta förslag för att möta problemen inför valet 2018. Det är viktigt att behålla förtroendet i ekonomifrågan, återta förtroendet i jobbfrågan och stärka förtroendet inom integrations- och välfärdsområdet.

Du är lite av en doldis, inte i partiet men i Sverige utanför Helsingborg. Blev du förvånad över att få valberedningens fråga?

– Jag fick många nomineringar från olika delar av landet. Det är roligt att det jag har gjort i olika sammanhang uppmärksammas. Att människor runt om i landet och att valberedningen har förtroende för mig är hedrande.

Vad blir din uppgift som vice partiordförande?

– Det återstår att se eftersom jag ännu inte tillträtt. Men jag kommer naturligtvis bidra med ett lokalt och regionalt perspektiv i partiledningen. Jag vill också vara med att utveckla vår politik och moderaternas förtroende i välfärdsfrågorna.

Hur påverkar det nya uppdrag du förväntas få imorgon ditt privatliv?

– Jag kommer behöva vara borta några fler dagar från familjen, men jag kommer att trappa ner en del andra uppdrag för att frigöra mer tid.

Kommer du sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg?

– Ja, mitt huvudfokus kommer även framöver vara att utveckla Helsingborg. Att vara förste vice partiordförande är inte ett heltidsuppdrag utan du förväntas ha en annan huvudsaklig sysselsättning