Makthavares julkalender: lucka 22

2014 har varit ett händelserikt politiskt år. Varje dag i december resumerar Makthavare året med att öppna en ny lucka till någon av supervalårets viktigaste, roligaste, knäppaste eller mest betydelsefulla händelser.

Lennart Holmlund är en socialdemokratisk institution. Han har varit kommunalråd i Umeå mellan 1995 och 2014 och haft kommunpolitiska uppdrag i Umeå sedan 70talet. Holmlund har gjort sig känd för sina inte alltid helt.

När Lennart Holmlund skulle avgå som Umeås kommunalråd spelades en videohälsning in av den före detta partiledaren för Socialdemokraterna, Håkan Juholt. I sin hälsning passade Håkan Juholt på att ge igen lite på Holmlund som när han skulle väljas till partiledare uttalade att han skulle lämna (S) om Juholt valdes.

I sin hälsning sade Juholt: ”Fy fan i helvete så glad jag blir när jag hör att Holmlund ska sluta med politiken”. Till saken hör att Juholts morfar var den kände skulptören Arvid Källström. Det är något som han i många olika sammanhang har framhållit, vilket han också passade på att göra när han spelade in sin hälsning till Lennart Holmlund. Videon är filmad framför Arvid Källström-skulpturen Liggande damen.

Eftersom skulpturen avbildar en naken kvinna fick någon på Umeå kommun moralpanik och censurerade bort den nakna skulpturen bakom den före detta (S)-ledaren. Nu kommer det roliga. Håkan Juholt blev förbannad. I en kommentar jämförde Juholt tilltaget med talibanernas regim i Afghanistan. ”Fullständigt oacceptabelt. Så gör talibaner, trodde aldrig det skulle hända i Umeå. Ytterst pinsamt för kommunen och den ansvarige”.