Makthavares julkalender: lucka 23

Vi har nu nått fram till dagen för dopparedagen, och den näst sista luckan i Makthavares julkalender.

Idag uppmärksammar vi något som knappast någon hunnit glömma. Det kommer helt klart vara en av de saker vi minns tydligast från supervalåret 2014, en händelse det tveklöst kommer skrivas böcker om i framtiden: Sverigedemokraternas besked om att de skulle fälla den nya regeringens första budget.

När Sverigedemokraterna först aviserade att de övervägde att bryta mot budgetpraxis och rösta på alliansens budget var det många som såg det som ett PR-stunt och ett sätt att få större uppmärksamhet i medierna. Även om många var en smula nervösa så var det få som faktiskt trodde – eller åtminstone var öppna med att de trodde – att Sverigedemokraterna skulle göra verklighet av sitt hot.

I samband med Jimmie Åkessons sjukskrivning sade exempelvis TV4:s politiska reporter Anders Pihlblad att ”Det är fullständigt osannolikt att tänka sig att Sverigedemokraterna skulle utnyttja sin vågmästarroll när den viktigaste personen är sjukskriven.” Nu vet vi emellertid att Sverigedemokraterna inte bara vågar utnyttja sin tunga-på-vågen-roll (som det egentligen är, snarare än en vågmästarroll), utan dessutom vågar göra det på de mest långtgående sätt i de allra viktigaste voteringarna.

Att ett enda parti fäller regeringen på det vis Sverigedemokraterna gjorde i början av december och att regeringen som en konsekvens av detta känner sig nödgad att utlysa extra val saknar motstycke i modern svensk politisk historia, och vi på Makthavare kommer med spänning att följa och rapportera om hur den här situationen utvecklar sig.