Makthavares julkalender: Lucka 21

Nu har det blivit dags för lucka 21 och nästa godbit i Makthavares julkalender. Med några få luckor kvar är vi framme i November månad och kan inte låta bli att gotta oss i Jan Björklunds miss om när ett vindkraftverk producerar minst el.

I en debatt om energifrågan i SVT:s Aktuellt mötte Jan Björklund miljöministern Åsa Romson som förespråkar en utbyggnad av vindkraftverk i Sverige.

”Det finns ett problem med vindkraft och det är att den bara levererar el när det blåser”, sa Björklund. Sen påstår han att ”Naturen har själv åstadkommit att det blåser allra mest på sommarhalvåret men vi behöver allra mest el på vinterhalvåret”.

Energimyndigheten var snabba på att kommentera detta i en intervju med DN. Chefen för vindenheten förklarade att det var precis tvärtom, det blåser mest i december månad och alltså produceras det mest energi på vintern medan produktionen går ner under sommaren.

Till Björklunds försvar är det inte lätt att hålla koll på alla detaljer. Jämför man med Beatrice Asks bristande kunskaper om marijuana framstår Jan Björklunds miss som en mindre petitess.