Makthavares julkalender: lucka 19

Det är den 19 december och vi har kommit till oktober månad här i Makthavares julkalender 2014. Alldeles efter valet hände enormt mycket roligt och anmärkningsvärt i svensk politik, men vi har dessvärre inte möjlighet att uppmärksamma allting. Vi får begränsa oss till de saker vi tyckte var mest uppseendeväckande.

En av de mest uppseendeväckande, roliga och förvirrande politiska händelserna i oktober månad var tveklöst Stefan Löfvens allra första framträdande som statsminister i riksdagens EU-nämnd. I EU-nämnden deklarerar Löfven att den svenska regeringen skulle vilja se bindande mål för EU att fram till 2030 minska sina utsläpp med 50 procent, att förnybar energi ska stå för 40 procent av energiproduktionen, samt att energikonsumtionen ska effektiviseras med 30 procent. De söker emellertid inte mandat av riksdagen för att driva dessa mål i EU-förhandlingarna, utan de söker istället mandat för 40 procents utsläppsminskningar, 27 procents förnybar energi och 30 procent energieffektivisering. Detta ger upphov till stor förvirring på sammanträdet, vilket framgår av nedanstående klipp.

Nu skall sägas att klippet nedan är redigerat och situationen framstår antagligen (förhoppningsvis) som mer förvirrad än den faktiskt var. Icke desto mindre råder det ingen tvekan om att Löfven hade vissa bekymmer med att kommunicera vad han och regeringen faktiskt ville.